ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ВІЙСЬКОВИЙ ВИШКІЛ НА ІСТОРИЧНОМУ НАПЕРЕДОДНІ ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

     ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день Покрови Пресвятої Богородиці водночас із ДНЕМ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА, що із 2015 р. є державним святом і вихідним днем.
 
1
 
    Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду у Києві 24 серпня 2014 р. зазначив: «У багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!».
 
1

   Також 14 жовтня традиційно відзначається як день створення УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ – військово-політичної формації українського визвольного руху. Новим указом 2014 р. скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято – День захисника Вітчизни, яке відзначалося щорічно 23 лютого.
 
1

   Керівництво історичного факультету – декан Карасевич Анатолій Олександрович, заступник декана з виховної роботи Шауренко Анна Володимирівна, голова профспілки факультету Балановський Ярослав Васильович, голова студентської ради Пересунько Мирослава вирішили віддати дань названим подіям в оригінальній іманентно пов’язаній та патріотично акцентованій формі. Налагодили взаємозв’язки і отримали взаєморозуміння із керівництвом громадського формування Уманського загону самооборони. Тому, 12 жовтня було проведено досить змістовний, цікавий за показовими сценами у патріотичному вихованні військовий вишкіл студентів історичного факультету.
 
1

   Колектив студентів-істориків прибув до колишнього стрілецького полігону військової частини в селі Дмитрушки, де відбувся незвичний урок оволодіння знаннями військового мистецтва – матеріальної частини автомата (АКМС і АКМСУ), гранат Ф-1, протитанкових мін (ТМ-46), різноманітних несподіванок у вибухових пристроях, які трапляються сьогодні у російсько-українській війні на Сході. Студенти навчилися ставити міни, знімати невикористані зривальні пристрої, ліквідовувати розтяжки та інші хитросплетіння, які зустрічаються на війні. Молодь щиро захоплювалася навичками і знаннями вчителя мінної справи (позивний «Джі»).
 
1
 
   Окремою частиною вишколу стало знайомство з автоматом різних років випуску, які є нині на озброєнні в Українській армії. Як поводити себе зі зброєю? Як і де тримати її у бойовій обстановці? Як зберігати автомат, щоб не нашкодити один одному? Що таке тричі-запобіжник і як перевіряти зброю після бойової стрільби чи після повернення з бойових постів? Як наповнювати магазин набоями і як його приєднувати до автомата? Яку позу обирає тіло власника зброї під час стрільби стоячи, з коліна і у лежачому стані? Ці і багато інших питань пояснив у доступній і цілком зрозумілій формі студентам спеціаліст із збройових справ та прийомів диверсійної і контрдиверсійної підготовки (позивний «Козак»).
 
1

   А після двох класів був третій – вогнева підготовка, яку всі чекали із нетерпінням. Це бойова стрільба із карабіна. Кожен із присутніх мав нагоду перевірити себе на влучність з лежачої позиції аж з п’яти пострілів по мішенях. Декому пощастило з першого разу влучити в ціль, аби не було соромно перед мудрим наставником – відомим тренером біатлоністів Уманщини Дашкевичем А. П., який виховав не одне покоління біатлоністів нашого краю, переможців і призерів різного рівня змагань.
 
1

   Учасники військового вишколу отримали максимум емоцій напередодні державних свят. Деканат факультету і студенти безмежно вдячні керівництву громадського формування Уманського загону самооборони у проведенні цікавого заходу для майбутніх захисників України.

   СЛАВА УКРАЇНІ!