ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

Концепція національно-патріотичного виховання студентської молоді у системі історичної освіти на базі навчально-методичної лабораторії «Відродження нації»

   

     

     Саме така проблема піднімалася на Всеукраїнському навчально-методичному семінарі з питань інноваційних форм та методів національно-патріотичного виховання дітей та молоді, на якому були присутні заступники деканів з виховної роботи, голови студентських рад і викладачі університету.

 

1.11

     У своєму виступі декан історичного факультету професор Анатолій Карасевич наголосив, що «у сучасному суспільстві національно-патріотичне виховання молоді набуває важливого значення з декількох причин: по-перше, швидкими темпами зростають процеси інформованості молодого покоління; по-друге, набирають темп процеси демократизації в суспільстві. Це створює ряд дискусій. Сучасна молодь не пройшла тієї школи патріотичного виховання, яке випало на долю старшого покоління. Це стало однією із причин програшу інформаційної війни у Криму і на Сході держави. Це спонукало здійснювати патріотично-національне виховання на якісно новому рівні, яке допоможе зрозуміти сучасній молоді суть проблеми і формування власної життєвої позиції нерозривно з долею України».

 1.14

 

          Тому і не випадково мали місце відповідні документи на всіх владних рівнях – від Указу Президента № 550, Наказу МОН № 582, рішення Вченої ради УДПУ імені Павла Тичини від 25.11.2015 р. до наказу ректора професора Олександра Безлюдного від 1.12.2015 р. «Про створення навчально-методичної лабораторії з національно-патріотично виховним спрямуванням «Відродження нації».

1.13

 

       На семінарі було окреслено шанованій аудиторії зміст завдань, які покладаються до виконання на названу новостворену університетську структуру: по-перше, об’єднання всіх зусиль на історичному факультеті для виконання концепції національно-патріотичного виховання студентської молоді; по-друге, визначення стратегічних і тактичних напрямків виховної роботи з патріотично-національного виховання; по-третє, навчити студентів і викладачів методів проведення патріотичних заходів, визначати їх сутність, структуру й основні завдання; по-четверте, підключити до названого процесу існуючі факультетські структури – «Філософську таверну», поетичний клуб «Кліо», політичний клуб «Архів», історичний кінолекторій, роботу наявних науково-дослідних лабораторій, Інститут усної історії тощо і для вивчення достовірності та ефективності заходів періодично проводити соціологічні дослідження у вигляді анонімних опитувань, анкетування та інтерв’ю; по-п’яте, продовжувати розвивати ініціативи щодо зустрічей з легендарними і цікавими у плані національного і патріотичного виховання людьми, творчими колективами і державними діячами; по-шосте, продовжувати організацію і проведення екскурсій патріотичними маршрутами, до музеїв України, до героїчної минувшини і сьогодення. Вся робота повинна здійснюватися на базі навчально-методичної лабораторії «Відродження нації» (завідувач Оксана Карасевич і лаборант Ольга Макаренко).

1.12

    Модератор семінару, проректор з гуманітарних питань УДПУ імені Павла Тичини Наталія Ревнюк, акцентувала увагу присутніх на основних пріоритетах, напрямках та ідеологічних засадах розвитку національно-патріотичного виховання.

   Стратегію національно-патріотичного виховання виклав у своїх роздумах директор Міжнародної благодійної організації «Центр національного відродження» Тарас Рондзістий. Про особливості організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької, військово-юнацької, військово- патріотичної гри «Сокіл» («Джура») наголосив директор Українського державного центру туризму і краєзнавства. Також виступили декан факультету соціальної і психологічної освіти Оксана Кравченко та студентка Ірина Мельничук, начальник Центру культури і дозвілля «Гаудеамус» Людмила Гекалюк. Представник СУМу Святослав Липовецький презентував її діяльність у сфері національно-патріотичного виховання, Микола Бігус розповів про діяльність скаутської організації «Пласт», а завершився семінар презентацією книги Дмитра Мирона «Орлика» «Ідея і Чин України». Бажаючі могли придбати книгу про учасників національно-визвольних перегонів в історії становлення Незалежності України.