ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

 


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

Історичний факультет бере участь у проекті "Захист історичної спадщини України та Литви на території Херсонської області"

 

     Професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання, доктор історичних наук Світлана Олександрівна Біляєва  очолить виконання археологічної частини міжнародного проекту  "Захист історичної спадщини України та Литви на території Херсонської області" за сприяння та фінансової підтримки Литовської Республіки у липні-серпні 2018 р. 
vs1522054406
     Проект  репрезентований Херсонським культурним центром "Україна-Литва" за результатами археологічних досліджень під керівництвом С.О.Біляєвої. Знайдені під час роботи експедиції у 2017 р. металеві аксесуари від шкіряних гаманців є першими подібними знахідками в Україні. Артефакти  було виявлено на території  пам'ятки національного значення - фортеці Тягин (Херсонська область)  XIV- XVст., котру було побудовано  Литовським князем Вітовтом на південному кордоні Київського князівства часів Великого князівства Литовського і Руського. Дані артефакти литовського походження є свідченням перебування представників князівства на південному кордоні із Золотою Ордою. Знайдені також свідоцтва жвавого функціонування Тягинської митниці на  Дніпровській переправі - золотоординські монети із генуезською контрамаркою чекану Кафи та польська монета  першої половини XV ст.. Комплекс знахідок Тягинської фортеці має велике значення для нового бачення  історії Литви та України. Виконання проекту сприятиме подальшому розвитку наукового і культурного співробітництва наших країн. Також, передбачається,  що у  роботі експедиції  візьмуть участь кращі студенти історичного факультету Уманського Державного Педагогічного університету ім. Павла Тичини.
ter10