ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

Таємничими підземеллями Василіанського монастиря

  

      2 травня студенти 33 групи історичного факультету разом з викладачем кафедри історії України Кукурузою Антоніною Василівною, відвідали державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань», де побували на екскурсії під назвою «Таємничими підземеллями Василіанського монастиря».

wMKMKYyNXNo

           При вході гостей зустрів екскурсовод, переодягнений на монаха і розповів про монастир василіан, який є  одним із освітніх центрів XVIII століття.

        Цей монастир, є одним із найстаріших будівель Умані, який побудував усім нам відомий граф Потоцький у 1784 році. При монастирі існувала греко-католицька школа, яка складала біля 400 учнів. Монастир був чоловічий і жодної жінки там не було.

      На місці монастиря закладено кам`яний фундамент та розпочата закладка двоповерхової будівлі. Територія монастиря була обнесена цегляною огорожею висотою півтора саджені (3 метри). Недалеко від будівлі, на сучасній території педагогічного коледжу, знаходилось невеличке кладовище.

       У підземеллі є підземний хід, який веде до теперішнього Свято-Миколаївського собору. Колись на тому місці знаходився дерев`яний костел Святого Антонія. Але, на жаль, ті ходи не досліджені, тому екскурсії  в тих місцевостях не проводяться, і ми можемо ознайомитись з ними тільки теоретично.

pCwZ1B VZAw

         Облаштування монастиря було доручено Ієраклію Костецькому. Саме за його часів був збудований дерев`яний монастир та дерев`яний костел, які до цього часу не збереглись.

          Велику  роль для Василіанського монастиря відіграли Київський митрополит Йосиф Велямін Рутський та Святий Осафан Іван.

            Основними обітницями монястиря були:

  • Чистота
  • Послух
  • Відмова від золота, срібла, грошей

    Kw8sqXFU2Hc

           Усі ченці жили за чітким розпорядком: рано вставали, рано лягали, на світанку після читання молитов усі ченці ішли до трапези(до їдальні), яка знаходилась в кінці коридору.

             Основне в житті ченців -  це молитви.

             Студенти були дуже задоволені після екскурсії, і раді тому, що отримали можливість відвідати такі чудові місця .

i0hZvowd3l0