ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

ВІДЛУННЯ СВЯТОЇ ПАМ’ЯТІ

 

ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ — християнське і народне свято, що відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня. З 1999 р. свято Покрови в Україні відзначається як ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається також днем створення УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ (УПА). Цього дня, починаючи з 2005 р., у містах України відбуваються хода та мітинги прихильників українського націоналізму.

У жовтні 2014 р. ВОЛОДИМИР В'ЯТРОВИЧ, директор Українського інституту національної пам'яті, запропонував замість ДНЯ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ -(День захисника Вітчизни (23 лютого) — свято, що відзначається у деяких країнах колишнього СРСР. До 14 жовтня 2014 р. відзначалося і в Україні) - відзначати ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ саме на Свято Покрови, мотивуючи це історичною традицією вшанування українського війська у цей день.

14 жовтня 2014 р. Президент України ПЕТРО ПОРОШЕНКО з метою вшанування традицій та на підтримку ініціативи громадськості скасував відзначення ДНЯ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ і встановив свято ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ, яке відзначатиметься щорічно 14 жовтня.

До Дня Захисника України у ЗОШ №1 міста Умані (директор ЗОРИНА ВАДИМІВНА КОВАЛЕНКО) відбулася презентація літературного триптиху – книг про воїнів-інтернаціоналістів, які брали участь у збройних конфліктах на територіях інших держав.

2

3

5

10

Видання «В горнилі локальних конфліктів», яка є логічним продовженням унікальної книги «Відлуння Афганських гір» та «Світлини пам’яті». Вони написані з ініціативи Уманської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану - Голова ЗАЙЧЕНКО ОЛЕГ ВОЛОДИМИРОВИЧ, випускник ЗОШ №1. Упорядником книг та їх редактором була Заслужений журналіст України, член спілки журналістів України ВАЛЕНТИНА АНДРІЇВНА КОЗИЦЬКА, видавець ЛАРИСА МИКОЛАЇВНА АБРАМЕЦЬ. 

9

8

У дійстві взяли участь учасники бойових дій в Афганістані КАЧУР ДМИТРО ГРИГОРОВИЧ, ЧЕРНЕГА ОЛЕКСАНДР СЕМЕНОВИЧ, випускники ЗОШ №1. А заступник директора з виховної роботи аграрного ліцею, учасник бойових дій в Афганістані СЕРГІЙ БОРОВІЦЬКИЙ виконав кілька пісень з воєнного репертуару тих буремних часів.

1

7

4

В презентації названих книг взяли участь студенти історичного факультету на чолі з деканом, професором, Заслуженим працівником освіти України АНАТОЛІЄМ КАРАСЕВИЧЕМ. Він акцентував увагу на історичних і політичних висновках, які  виніс із за річки українських народ, учасник чужої йому війни. Хоча потрібно пам’ятати також, що  набутий військовий досвід активно використовується сьогодні у сучасній російсько-українській війні, коли гостро стоїть питання нашої цілісності і незалежності. Так, 101 ветеран війни в Афганістані загинув під час бойових дій на Сході України, понад 400 осіб поранено, 2,5 тисячі ветеранів-афганців воює нині в зоні російсько-української війни.

Шанованій аудиторії декан історичного факультету прочитав свій вірш «Трагедія народу» зі збірки «Філософія війни».

12

11

14

15

ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ЗАГИБЛИМ ШУРАВІ, ЯКІ ВІДДАЛИ ЖИТТЯ ЗА НАШУ УКРАЇНУ!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

ТРАГЕДІЯ НАРОДУ

Чомусь болить душа і стукає у скроні,

Знов  відгомони тій, за річкою, війні.

За примхами років, на часовій попоні,

Щось загубили ми, як у страшному сні.

Трагедія людей,  одягнутих в шинелі,

І посланих на смерть у мусульманський світ.

П'ятнадцять тисяч  їх, що за рікою вмерлі,

Сьогодні звідтіля нам шлють священний звіт.

Про те, що не  вернулись у материнську хату,

Далеко не усі були на тім мосту.

Коли парадний стрій в кінці вісімдесятих,

Завершив ту війну, як взнали – непросту.

А потім караван порогів військкоматів,

Холодна фрази сталь: «Тебе не слав туди»,

І всі пошкодували, що склали автомати,

І мріяли, щоб правда, колись прийшла сюди.

Вона прийшла і знов у бій іде піхота,

Покликав Вас Майдан, вже сиві шураві.

Як залишилась там  дев’ята Ваша рота,

Небесну Сотню тут спалили на зорі.

Приємність поколінь, трагедія і правда,

Потрібно відродити всю логіку життя.

Щоби звучала вічно салютів канонада,

Що повертає пам’ять до вдячного буття.