ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ
перша сторінка кінцева 2 
 
50

КОНФЕРЕНЦІЯ З ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ У КИЄВІ

 

15-16 лютого у м. Києві відбулася освітня конференція на тему: «Громадянська освіта у школі: Успіхи. Виклики. Можливості». Захід проводився за сприяння Міністерства освіти і науки України у рамках програми «Долучайся», що реалізуєтьться Pact в Україні. 

В Україні Пакт, Інк., за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), виконує проект міжнародної технічної допомоги «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (2016 – 2021рр.).

Метою даної програми є посилення громадянської обізнаності та участі громадян у громадській діяльності на національному, регіональному та місцевому рівнях.

УДПУ  імені  Павла Тичини – один із небагатьох вузів України, який долучився до Програми і реалізує  одне із її  освітніх завдань – підготовку  майбутніх учителів історії до викладання шкільного курсу « Громадянська освіта». Представником від історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини доцент Зоя Возна.

12121

Цікавими на конференції були виступ фахівця з ГО Світлани Супрун, яка  демонструвала нові навчальні матеріали; звіт Іветти Делікатної про сприйняття  ГО учнями шкіл; виступ Анастасії Мельниченко, «Студена», яка презентувала онлайн-курс «Недискримінаційний підхід у навчанні».

Як можна просто і цікаво  пояснювати учням про економіку,  розказав Євген Шульга, CASE Україна (представник незалежної неприбуткової громадської організації, яка проводить економічні дослідження, аналіз та прогнозування макроекономічної політики). Спільний проект ГО «Смарт освіта» та студії онлайн-освіти EdEra (Педагогіка партнерства)  представила Зоя Звиняцьківська.

Особливо приємною була зустріч  з одним із авторів нового посібника до курсу громадянської освіти для 10-го класу «ЗD Демократія: думаємо, дбаємо, діємо» Петро Кендзьором, який презентував один примірник посібника (у 7 частинах) для студентів історичного факультету. Зміст посібника базується на інтерактивній методиці, передбачає навчання учнів аналізу та оперуванню інформацією, робить акцент на створенні позитивної атмосфери співпраці та соціальної комунікації, передбачає розробку різноманітних проектів для реалізації громадської активності в школі та місцевій громаді.

На конференції   у секції викладачів вищої школи були вироблені вимоги щодо  визначення місця предмету ГО у Стандартах вищої і середньої освіти, обговорені з  головною спеціалісткою відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Раїсою Євтушенко.

11111

Приємно було бачити серед учасників конференції представників Корпусу Миру США в Україні, що працюють за програмою «Молодіжний розвиток». Вразило їх знання української мови та бажання працювати задля підготовка дітей та молоді до участі у соціальному та економічному житті сучасної України. Приємно відчувати причетність до  справи  утвердження у молоді  цінності  демократії та громадянської позиції.