ТРЕТЙ ЗАЇЗД НА АРХЕОЛОГІЧНУ ПРАКТИКУ – ТРАДИЦІЙНА ПОСВЯТА У ПОЧЕСНІ АРХЕОЛОГИ

 
Третій заїзд на археологічну практику промайнув для студентів історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини як виняткова цікава і незабутня історична мить. Вона дозволила майбутнім історикам і державотворцям доторкнутися до казкової цивілізації минувшини трипільського народу, освідомити в нестандартних умовах короткочасного перебування і проживання почуття гордості за наших славних предків.

1

Уже традиційною стала екскурсія до Історико-культурного заповідника «Трипільська культура». Тут доцільним потрібно акцентувати увагу на тому, що практиканти третього заїзду поповнили музейні експонати. Вони відкопали неперевершені експонати минувшини у вигляді трипільського посуду. Керівництво факультету вдячне за змістовно організовану практику – куратору археологічної практики від Інституту Археології НАН України, кандидату історичних наук, Олексію Корвіну-Піотровському, кандидату історичних наук Інституту археології НАН України Едуарду Овчиннікову, Дмитру Чорноволу, Дмитру Желегі, Івану Радомському, директору Історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владиславу Чабанюку, керівнику третього заїзду практикантів, завідувачу музеєм Трипільської культури імені Володимира Круца в УДПУ імені Павла Тичини Олегу Бойко. На високому рівні було врегульовано забезпечення продуктів харчування заїзду і ряд інших організаційних питань за які відповідала Катерина Діденко, викладач кафедри всесвітньої історії та методик викладання і робота начальника кухні – повара Наталії Борисівни.
А потім відбулася найважливіша історична мить як підсумок археологічної практики – посвята у почесні археологи, щоби мати змогу бути душею і серцем, символічно причетний до цієї романтичної і таємничої професії. Дякуючи студентам старшого курсу Ігорю Макарову і Віталію Поміркованому, а також чітким діям практикантів згідно сценарію посвяти свято вдалося. Тут були присутні і чари відьми, і нестандартні на несподіванки маршрути по карті, і смачний напій наших таємничих предків, і пошановане відношення до основного інструменту проникнення в таємничий підземний світ трипільчанина – лопати і дарунок-нагорода на пам'ять – маленький шматок древнього посуду, що відкопали практиканти на території найбільших поселень у світі трипільської цивілізації у районі села Легедзине.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

На третю посвяту історичний факультет прибув у складі делегації на чолі з деканом, професором Анатолієм Карасевичем. У складі гостей були - Катерина Діденко - викладач кафедри всесвітньої історії та методик викладання; Сергій Куценко – кандидат історичних наук, викладач кафедри всесвітньої історії та методик викладання, куратор групи практикантів; Оксана Карасевич – завідувач лабораторії «Відродження нації».
У вітальних словах гостей дійства було наголошено на вагомості набутих навиків студентів під час проходження практики в патріотичному вихованні молоді, її бережному відношенню до історичної минувшини народу, набуття нових якісних цінностей у формуванні освітянської і державотворчої позиції майбутніх істориків.

Прошу привітати учасників третього заїзду в казковий трипільський світ і набуття ними почесного статусу археолога:
Це - Богатчук Іванна, Заболотній Денис, Караджієв Максим, Книш Анастасія, Максимов Роман, Бомко Олександр, Стратієвська Ірина, Табунщик Олександр, Ковальчук Лілія, Купчик Марія, Люта Наталія, Петренко Марина, Сковлюк Вероніка, Якименко Тарас, Ганджо Роман