Під час практики студентів-істориків було знайдено посуд, якому понад 6 тисяч років

 

Під час археологічної практики студентів історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини, яка відбувалася на базі Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» під керівництвом науковців Інституту археології НАН України та викладачів історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини, було знайдено трипільський посуд, якому майже 6 тисяч років.

22

«Цьому посуду шалено повезло! Після того, як його купкою залишили край хати, хто лише не ріс чи жив у ньому та над ним на протязі майже шести тисяч років. Чиї лише воли та коні не втоптували землю над ним.
І ось - знак! Зверху поповзли залізні плуги, провіщаючи йому Новий День нового Воскресіння. Він вірив у це сотню років, і День настав! 
Горщики знову побачили сонячне світло, і купальський сьогоднішній вітер обдув їхні порепані боки. Попереду життя нове: купання в кислоті і життя вічне в картонних коробках від Roschen:) (вибраним - експозиційна вітрина).
О! Забув... Вони уже знімаються головними героями нашого проморолика по гранту від Українського Культурного Фонду:)», - повідомив у дописі на facebook директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

23

24

Цього сезону археологам також вдалося знайти помешкання із унікальною обробкою стін не схожою на інші, які ними раніше були досліджені. «Одним із варіантів пояснення нетипової обробки стін, можливо, є те, що будувала цей будинок людина, яка не належала до трипільської спільноти цієї місцевості і очевидно прийшла із іншої, але про це ми можемо дати чітку відповідь лише після ґрунтовних досліджень», – зазначив керівник експедиції старший науковий співробітник відділу археології енеоліту – бронзової доби, учений секретар ІА НАНУ О. Г. Корвін-Піотровський.

25

26