ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ СЕМІНАР У ДЕРЖАВНОМУ ЗАПОВІДНИКУ «БУША»

 

28 вересня 2019 р. професорсько-викладацький колектив історичного факультету провів виїзний історико-культурологічний семінар на території Ямпільщини, учасники якого відвідали Державний історико-культурний заповідник "Буша". Крім викладачів-істориків на чолі з деканом факультету, професором Анатолієм Карасевичем, у роботі семінару взяли участь і студенти-заочники історичного факультету, які були учасниками російсько-української війни на Сході України та проживають у Ямпільському районі.

На території заповідника знаходяться 2 пам’ятки національного значення: скельний храм ІІ-V-ХVІ ст., підземні ходи та оборонна фортеця ХVІ - ХVІІ ст., а також багатошарові поселення трипільської, скіфської, пеньківської та давньоруської культури, середньовічне кладовище.

2

Учасники семінару відвідали унікальний Скельний храм і його підземні ходи, побачили на власні очі місця, у яких ймовірно захисники Буші намагалися переховатися від завойовників, але загинули від диму, який вороже військо запустило у печерні ходи. Цікаво було відвідати оборонну споруда, яка єдина залишилася від тих трагічних подій 1654 р.

3

4

5

 Учасники семінару висловлюють вдячність усім причетним до організації виїзного семінару за можливість ознайомитися з унікальними історичними та природніми пам'ятками Ямпільщини!

6

8

9

10

 Довідка: Державний історико-культурний заповідник «Буша» - єдиний заповідник у Вінницькій області з такою потужною історико-археологічною базою і змістовним навантаженням із історії боротьби українського народу за свою незалежність. Заповідник був створений за ініціативою місцевих органів влади згідно Постанови Кабінету Міністрів у серпні 2000 р. Він є культурно-просвітницьким, науково-дослідним закладом, забезпечує вивчення, реставрацію і використання історико культурної спадщини регіону і довкілля.

Буша – мiсто -фортеця Брацлавського полку 28-30 листопада 1654 р. прославилась героїчною обороною від польсько-шляхетських військ. На згадку нам, нащадкам, про силу і мужність наших пращурів, які не вагаючись вибрали смерть замість рабства. У боротьбі із військом поляків на чолі з коронний гетьманом С. Потоцьким загинули захисники фортеці полковники Гречка та Гавратенко. Тоді захисники Буші, щоб не потрапити до рук ворога, почали самі підпалювати будинки і разом з дітьми кидалися у полум’я та топитися в глибоких криницях. А дружина сотника Зависного, Мар’яна, побачивши загибель свого чоловіка, сіла на бочку з порохом, обняла свою дитину і, коли жовніри підбігли до неї, запалила порох. Пролунав сильний вибух, від якого загинуло чимало ворогів, а рештки героїні потім знайшли за чверть милі від міста. Її жертвенний подвиг повторили і інші жителі міста. Довго, після цього дійства, лютували вороги. Досить насиченою була виставка «Подільський оберег – поезія у камені» у ПАРКУ КАМ’ЯНОЇ СКУЛЬПТУРИ, який розпочинає свій відлік з серпня 1986 р. Саме тоді з різних міст і сіл України – Києва, Херсона, Одеси, Вінниці, Ямполя, Могилева-Подільського та ін. в Бушу приїхали скульптори на творчий пленер по каменю-пісковику і залишили свої перші скульптури в пам'ять побаченого і почутого. Сьогодні творчі заїзди творців стало уже традицією. Крім названих історичних шедеврів учасники творчої поїздки відвідали трипільську виставку-розкоп житла наших предків, подільську оселю минувшини і Гайдамацький яр. Першим його зафіксував французький інженер-фортифікатор та географ Г.Боплан, який перебував в Україні у 1625-1642 рр. Свою сучасну назву-Гайдамацький яр - дістав наприкінці XVII- початку XVIII ст., завдяки подіям, які в історії відомі під назвою Коліївщина. За переказами, саме тут збиралися повсталі гайдамаки на чолі з Іваном Гонтою. Ці історичні факти з історії настільки зблизили учасників семінару, що всі вирішили провести заключне засідання на території Гайдамацького яру, там де досі витає дух слов’яно - арійської віри у Бога неба Сварога, уявний образ якого створили і поставили перед рукотворними сходами до каньйону художники Василь Шевчук (Київ) і Василь Слободянюк (Вінниця). Учасники семінару однозначно погодилися, що Гайдамацький яр – це своєрідний і унікальний ландшафт не тільки Вінниччини, але й усієї України. Ця місцевість є продовженням, доповненням, органічною частиною Буші - історичної Мекки України. Адже подвиг Буші – одна з найяскравіших сторінок української історії, гордий символ національної величі.