ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

ТИЖДЕНЬ ІСТОРИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ - ДЕНЬ ДРУГИЙ

 Другий день тижня історичного факультету розпочався візитом доктора історичних наук, професора кафедри історії України Київського університету імені Бориса Грінченка Андреєва Віталія Миколайовича – автора близько 170 наукових праць з інтелектуальної історії України, історії історичної науки, археології, етнографії, літератури, мовознавства тощо. Науковий доробок Віталія Миколайовича отримав визнання у колах вітчизняних та зарубіжних науковців.

изображение viber 2019 12 17 12 05 53

Він запропонував викладачам і студентам історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини цікаву та інформаційно насичену тему української історії першої половини ХХ століття – «Віктор Петров (Віктор Домонтович) – науковець, письменник, розвідник».

изображение viber 2019 12 17 12 06 36

Віктор Платонович Петров — український письменник, філософ, антрополог, літературний критик, археолог, доктор історичних та філологічних наук. Він досліджував проблеми культурології та історіософії. Розкриваючи не простий шлях Віктора Петрова у становленні як науковця, Віталій Андреєв спробував донести до слухачів ряд суттєвих чинників його позиції щодо концепції культурно-історичних епох, його спроби розкрити методологію і проблеми зміни епох, наміри показати, як наступна епоха вибудовувала себе й свою ідеологію з послідовного заперечення попередньої. Погляди В. Петрова перегукуються з ідеями відомих філософів Гегеля, Шпенглера, Бердяєва.

изображение viber 2019 12 17 12 06 16

У лекції були проаналізовані праці нашого земляка як викладача етнографії у європейських університетах – Українському науковому інституті у Берліні, філософському факультеті Українського вільного університету у Мюнхені, у Теологічній академії Української автокефальної православної церкви.

Окремою сторінкою розглядається ймовірна його розвідницька діяльність. У 1966 р. Петров навіть отримав Орден Вітчизняної війни як ніби за колишні заслуги розвідника. Однак документальних підстав в архіві СБУ, які б аргументовано довели б факт його розвідницької діяльності, не виявлено.

изображение viber 2019 12 17 12 06 51

Віталій Андреєв презентував свою книгу «Віктор Петров. Нариси інтелектуальної біографії вченого», яка увійшла до десятки найкращих книжок 20-го Міжнародного форуму видавців у Львові й стала лауреатом Премії «Найкраща книга форуму — 2013». У Всеукраїнському рейтингу «Книжка року – 2013» ця праця увійшла четвертою у топ-списки номінації «ОБРІЇ» серед видань зі спеціальної літератури.

изображение viber 2019 12 17 12 06 05

На завершення зустрічі декан факультету Анатолій Карасевич подякував Віталію Андреєву за цікаво проведену зустріч і запросив до подальшої творчої співпраці.