ЛАБОРАТОРІЯ СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ «СОЦІОВИМІР» НА ІСТОРИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ

Підготовка високопрофесійних фахівців, виховання патріотів України – першочергові завдання для освітньої системи нашої держави. Спрямованість на виконання цих суспільних функцій стала визначальною у роботі Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини, дев’яносторіччя від дня заснування якого ми відзначаємо у цьому році.

Ректор університету, доктор педагогічних наук, професор Безлюдний Олександр Іванович, увесь професорсько-викладацький склад трудового колективу робить усе можливе щоб випускники нашого вишу були найбільш конкурентоспроможними на ринкові праці. Саме з цією метою для підготовки всебічно освічених, висококваліфікованих професіоналів у нашому університеті на історичному факультеті було створено соціологічну лабораторію «Соціовимір».

З моменту її заснування у  березні 2011 р. роботу лабораторії визначали по-перше, високий науковий рівень її співробітників.

5

Роботу секції «Соціальних структур» організує доктор соціологічних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України Сергій Олексійович Макеєв.

6

Наукову-дослідну діяльність секції «Дослідження сільського соціокультурного середовища» спрямовує доктор соціологічних наук, професор Шатохін Анатолій Миколайович.

4

Дослідження «Політичних вимірів актуального стану українського суспільства» забезпечує секція професора Карасевича Анатолія Олександровича

Високий науковий статус лабораторії засвідчує ще й і те що її керівника кандидата політичних наук, доцента Балановського Ярослава Михайловича та співробітницю доктора філософських наук, професорку Лозко Галину Сергіївну було запрошено взяти участь у міжнародній науковій конференції на тему «Соціально філософський зміст етнічних релігій» у місті Рим (Італія).

balanovskyi yaroslav mykhailovych

2

На базі лабораторії «Соціовимір» функціонує Уманське регіональне відділення Соціологічної асоціації України.

По-друге, одним із основних напрямків роботи лабораторії є забезпечення високого фахового рівня викладання соціології, деяких інших суспільних дисциплін для студентів, бакалаврів, магістрантів нашого університету. Практично усі її співробітники, в лабораторії працює 16 кандидатів і докторів наук мають сотні публікацій у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Викладачами, які працюють в лабораторії надруковано більше 30 навчальних посібників.

По-третє, співробітники лабораторії систематично здійснюють моніторинг актуального соціокультурного, суспільно-політичного стану у нашому місті, уманському регіоні. Проводяться соціологічні опитування на замовлення Уманської міської ради, громадських організацій нашого міста.  

1

Новим у роботі лабораторії стало проведення маркетингових досліджень. Саме у цій сфері перед лабораторією відкриваються широкі можливості не тільки для відточування високого наукового рівня практичних рекомендацій зроблених її співробітниками в інтересах приватного бізнесу, але й успішної господарської діяльності. Адже саме на успішне поєднання цих векторів роботи вищої школи її орієнтує МОН України.

Готуючись до відзначення знаменного ювілею  співробітники лабораторії «Соціовимір», як і увесь професорсько-викладацький колектив університету сповнені нових творчих задумів, енергії та завзяття на примноження слави Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини. І особливо, і це вже традиційно – ми чекаємо у 2020 р. здібних студентів-істориків, які спроможні до вирішення цікавих державотворчих проектів у майбутній Україні.