АРХЕОЛОГІЧНА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-ІСТОРИКІВ

Важливу роль у житті факультету відіграє навчальна археологічна практика студентів І курсу, що відбувається на базі Науково-дослідної лабораторії «Археологія Уманщини» імені В.О. Круца Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» у складі академічної археологічної експедиції «Трипільська культура» Інституту археології НАН України.

1

2

Експедиція працює у рамках грантового проекту «Дослідження трипільських поселень-гігантів в Україні» за рахунок фонду «SearchFoundation» (США) під керівництвом старшого наукового співробітника, кандидата історичних наук  О. Г. Корвіна-Піотровського за участю кандидата історичних наук Е. В. Овчиннікова, Д. К. Черновола, І. Радомського та ін.

3

4

 Наші студенти допомагають археологам Інституту археології НАН України досліджувати одне із поселень-гігантів мідно-кам’яної доби  Тальянки, яке розташоване між селами Легедзине і Тальянки Тальнівського району. Цей трипільський мегаполіс, який існував у ІV – ІІІ тис. до н. е., займав площу понад 450 гектарів, містив близько 2700 жител та нараховував до 15000 жителів.

8

9

Під час розкопок студенти опановують основні методи й форми проведення польових археологічних досліджень – від розбивки квадратів, за якими досліджується культурний шар поселення, до первинної камеральної обробки, яка полягає у митті знайдених матеріалів, їх описі.

11

16

 Набувають навичок розкопок поселення за допомогою звичайних та саперних лопат, шпателів, щіток. Навчаються розпізнавати та фіксувати археологічні знахідки різних історичних періодів — доби енеоліту, ранньоскіфського часу. Отримують навички розрізняти основні ґрунтові шари, від дернового до материкового та фіксації в них меж господарських об’єктів – відкритих вогнищ, господарських ям, залишків житлових будівель.

fgebCWsLI7s

17

Під час розкопок студенти разом з іншими учасниками експедиції знаходять численний археологічний матеріал, серед якого переважать фрагменти та цілі вироби енеолітичної кераміки (кубки, чаші, миски, казанки та ін.), глиняні статуетки людей, тварин, глиняні «моделі» житла тощо.

praktyka 2

9 1

Вступайте на історичний факультет, де є унікальна можливість відчути себе справжнім археологом, і ми разом будемо пізнавати таїну й загадковість минулих епох нашої історії!

15