ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ІСТОРИЧНОЇ ПРАКТИКИ

Практика студентів історичного факультету є невід’ємною частиною процесу підготовки фахівців з історії в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Згідно з робочим навчальним планом та графіком освітнього процесу здобувачі вищої освіти ОС «Бакалавр» ІV курсу 41 групи історичного факультету, які навчаються за спеціальністю 032 «Історія та археологія», проходили навчальну історичну практику з 2. 03. 2020 р.  по 15. 03. 2020 р.

IMG c450f6f24b7cd56f06306ed555a3d47a V

Базою практики, відповідно до підписаної угоди про співпрацю, було визначено Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань».

Метою історичної практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у закладі вищої освіти знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

IMG 71649d7fe7f5bfb23cc9269ef00c9a46 V

Завдання історичної практики полягають у поглибленні та закріпленні теоретичних знань студентів з архівознавства, музеєзнавства та документознавства, набутті необхідних практичних навичок з екскурсійної та дослідницької роботи, комплектування, описування, визначення цінності, зберігання та використання історичних матеріалів для подальшої роботи за спеціальністю.

У проходженні практики брали участь 20 студентів. На початковому етапі практичної підготовки здобувачів вищої освіти керівниками Наталією Тацієнко і Альоною Шмалюх було проведено настановчу конференцію, на якій студентів було ознайомлено з метою та завданнями, змістом практики, деталізовано особливості роботи студентів. Керівниками наголошувалося, що поставлена мета досягається шляхом групового та самостійного вивчення роботи бази практики і виконання кожним студентом в реальних умовах навчальних та виробничих завдань, що визначаються програмою.

IMG d7cbbf05889ed5e275ddd9ec20dfd206 V

Декан історичного факультету, професор Анатолій Карасевич наголосив на важливості практик для професійного становлення студентів та розповів про особливості впровадження саме історичної практики у навчальний процес. Декан факультету зазначив, що модернізація вищої освіти відповідно до реалій постіндустріального суспільства передбачає підготовку творчого, креативного й компетентного фахівця, який володіє не лише теоретичними знаннями, а й уміє їх застосовувати на практиці, готового до діалогу, безперервного професійного зростання, соціальної та професійної мобільності.

Протягом практики студенти проаналізували нормативно-методичні документи, що визначають організацію роботи Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань»; здійснювали пошуково-дослідницьку роботу; допомагали забезпечувати охорону та популяризацію пам’яток культурної спадщини, розташованих на території заповідника; брали участь у проведенні науково-дослідної, науково-методичної, музейної, виставкової, екскурсійної та культурно-просвітницької роботи.

IMG 60dbc6cc00419b9741a19e6bbc867213 V

Окрім того, студенти-практиканти, вшановуючи подвиг Героїв Майдану, відвідали художньо-документальну виставку «Україна у боротьбі за свободу і гідність», присвячену пам’ятним подіям 2014-2020 років. Студенти-історики перейнялися атмосферою, якою був наповнений виставковий зал заповідника, розповідями про шлях воїнів-уманчан, які боролися за нашу свободу і, на жаль, не повернулися з фронту.

IMG da6e98fd7df0df69387a353c32ad2825 V

Основним видом звітної документації студентів-практикантів була участь у круглому столі, присвяченому закріпленню нових знань, умінь та навичок, здобутих під час проходження практики та обговоренню результатів практичної підготовки студентів. Студенти ділилися враженнями та розповідали про труднощі, що виникали в процесі проходження практики. Підсумки роботи підведені керівниками практики на підставі оцінювання роботи студентів на базі практики. Результати практичної підготовки обговорювалися на засіданнях кафедр, науково-методичної та вченої ради історичного факультету.

IMG be0cf7271cc2631112d97cc6b5a14c6f V

Таким чином, навчальна історична практика зі спеціальності 032 «Історія та археологія» покликана сформувати у студентів історичного факультету професійні практичні знання, вміння і навички, необхідні для роботи у закладах середньої, вищої освіти, музеях, архівах, державних установах тощо.