ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ КАФЕДР ІСТОРІЇ УКРАЇНИ І КАФЕДРИ ВСЕСВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ ТА МЕТОДИК НАВЧАННЯ

20 травня 2020 року онлайн відбулося спільне засідання кафедр історії України і кафедри всесвітньої історії та методик навчання гуманітарних дисциплін. На засідання були запрошені зав. відділом аспірантури та докторантури УДПУ імені Павла Тичини Ганна Чирва та декан історичного факультету, професор Анатолій Карасевич.

На порядку денному наукового зібрання одне питання: обговорення дисертації аспірантки Ольги Перепелюк «Церковні хори в Київській єпархії ХІХ – початку ХХ століття», яка подається на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 07.00.01. Історія України (032 – Історія та археологія). Окрім запрошених в обговоренні взяли участь 24 особи, серед яких 4 доктори історичних наук, 6 професорів.

изображение viber 2020 05 26 14 13 00

У доповіді за результатами дослідження аспірантка переконливо вмотивувала  актуальність теми дослідження, наголосила на її науковій новизні та окреслила можливості практичного застосування. Безперечною цінністю роботи є виявлення та введення у науковий обіг нових архівних матеріалів, що дозволило розширити тематику висвітлення процесу одержавлення та зросійщення церковного життя на українських землях у ХІХ – на початку ХХ ст. за рахунок вивчення еволюції такого сегменту богослужбової практики як церковний спів.

Рецензували дисертацію доктор історичних наук, професор Ірина Кривошея та кандидат історичних наук, доцент Ольга Лісовська. Позитивні висновки рецензентів містили і критичні зауваження, і побажання рекомендаційного характеру.

изображение viber 2020 05 26 14 13 015

Науковий керівник доктор історичних наук, професор Тетяна Кузнець підкреслила новизну дослідження, зазначивши, що воно є новою сторінкою в історіографії Православної церкви на українських землях.

Досить цікавим було обговорення доповіді аспірантки Ольги Перепелюк. Відповіді на поставлені запитання були чіткими, переконливими, аргументованими.

изображение viber 2020 05 26 14 13 01

За науковий висновок експертів та рекомендацію дисертації Ольги Перепелюк до захисту спеціалізованій вченій раді голосувало 24 учасники засідання. Одноголосно ухвалене рішення про рекомендацію до захисту.

Побажаємо Ользі Максимівні Перепелюк успіху та нових наукових звершень!