ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА ЗДОБУВАЧІВ ТРЕТЬОГО ОСВІТНЬО-НАУКОВОГО РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ

 

Виробнича практика є складовою частиною підготовки фахівців до викладацької діяльності. Основним навчально-методичним та науково-дослідним підрозділом, який забезпечує підготовку докторів філософії за освітньо-науковою програмою «Історія та археологія» є кафедра історії України, яку очолює доктор історичних наук, професор Кузнець Тетяна Володимирівна.

Метою виробничої практики є оволодіння аспірантами сучасними методами, формами та засобами навчання, формування у них на базі одержаних у закладі вищої освіти знань із базових історичних дисциплін, професійних навичок та вмінь для вирішення конкретних навчально-виховних задач в умовах реального педагогічного процесу, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності. В результаті проходження практики у аспірантів повинні бути сформовані конструктивні, організаторські, комунікативні й дослідницькі вміння викладача університету, необхідні для забезпечення головних аспектів педагогічної діяльності: навчальної, методичної, виховної й дослідницької роботи.

20201001 105216

Зміст практики визначає гарант освітньої програми відповідної спеціальності, а термін проходження практики визначається навчальним планом та графіком освітнього процесу. Аспірант закріплюється за науковим керівником, який консультує практиканта і надає відгук про його роботу наприкінці практики. Контроль за виконанням програми практики аспірантів здійснює гарант відповідної освітньої програми та науковий керівник, який забезпечує чітку організацію, планування та облік результатів практики, затверджує загальний план-графік проведення практики, його місце в системі індивідуального планування аспіранта, надає методичну допомогу в плануванні та організації навчальної взаємодії, контролює роботу практиканта, відвідування занять та інші види його роботи зі здобувачами вищої освіти, вживає заходів щодо ліквідації недоліків в організації практики, готує відгук про проходження практики. Гарант освітньої програми знайомить аспірантів з формою та змістом звітної документації і спільно з керівником здійснює облік проходження практики аспірантами.

20201001 105310

З 28.09.2020 р. до 25.10.2020 р. згідно із змінами графіку освітнього процесу внаслідок поширення короновірусної хвороби та запровадженням карантину, виробничу практику проходили аспіранти третього року навчання, які успішно закінчили навчання, виконали індивідуальний план та рішенням кафедри історії України допущені до практики:

 Білокінь Анастасія Сергіївна та Танасюк Вікторія Леонідівна (керівник – кандидат історичних наук, доцент Чучалін О. П.).

Практика надає аспірантам практичну можливість опанування:

- освітнім процесом у закладі вищої освіти (зокрема викладання професійних дисциплін);

- науково-методичною роботою щодо забезпечення навчального процесу;

- організацією навчальної діяльності студентів;

- набуттям компетенцій практичної викладацької діяльності.

Виробнича практика є необхідною умовою підготовки аспірантів. Вона проводиться після засвоєння аспірантами історичних та педагогічних навчальних дисциплін. У процесі практики поглиблюються знання, розвиваються та закріплюються вміння:

- здійснювати науково-методичний аналіз навчальних програм окремих навчальних дисциплін;

- складати плани-конспекти занять;

- проводити різні види аудиторних занять;

 - оцінювати результати власної діяльності;

- вдосконалювати комунікативні складові викладацької діяльності.

IMG bb9fc0ba975402ec8941a953d74cf99d V

Бажаємо успіхів та наснаги практикантам!