ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

КРУГЛИЙ СТІЛ «УКРАЇНА – ДЕРЖАВА ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ»

  21 листопада 2020 р. відбулося чергове засідання Студентського наукового товариства історичного факультету присвячене відзначенню Дня Гідності та Свободи в Україні, на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої та Революції Гідності.
  Декан історичного факультету, професор Карасевич Анатолій Олександрович зазначив, що знаковим і надзвичайно важливим є те, що саме студентство не мовчить у такі пам’ятні дати, усвідомлюючи важливість збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.
  Основними доповідачами були:
  студент 4 курсу, голова Студентського наукового товариства Владислав Яшин «Помаранчева революція: погляд через 16 років»
  студентка 4 курсу Манзик Юлія «Революція Гідності: з чого все почалося»
  студентка 2 курсу Мойсей Сніжана «як Євромайдан став Революцією Гідності»
  студент 4 курсу Доценко Максим «Світ про Революцію Гідності».
  У виступах на круглому столі було озвучено основні тези про те, що Помаранчева революція стала яскравим прикладом того як народ зміг безкровним і мирним способом вихопити Україну з уже запущеної машини виборчих фальсифікацій і відкрити в ній нову сторінку історії. А Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним і драматичним феноменом для України. Український народ довів свою відданість свободі, свою гідність, заплативши однак за такі цінності найвищу ціну – життям 107 учасників акції протесту, Героїв України, названих Небесною Сотнею.
  До обговорення доєдналися викладачі історичного факультету, які підкреслювали важливість усвідомлення потреби в проговоренні даних тем. Знаковим було те, що до дискусії приєднався доцент кафедри соціальних і правових дисциплін Балановський Ярослав Михайлович, який був безпосереднім учасником Революції Гідності.
  Помаранчева революція та Революція Гідності відкрила вікно можливостей для якнайважливіших змін в Україні – процесу декомунізації, розвитку громадянського суспільства, що потужно заявило про себе на Майдані у вигляді численних громадських ініціатив і волонтерського руху на розбудову війська і захист держави, подальших процесів трансформації посттоталітарного суспільства в демократичне.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14