Лекція-реквієм «Збережи ПАМ'ЯТЬ. Збережи ПРАВДУ»

«Зроніть сльозу.

Бо ми не мали сліз.

Заплачте разом, а не наодинці.

 Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,

Що мали зватись гордо - українці.»

Hіна Виноградська

На історичному факультеті, в лабораторії «Історичне краєзнавство Уманщини» було проведено лекцію-реквієм «Збережи ПАМ'ЯТЬ. Збережи ПРАВДУ» для студентів ІІ курсу доцентом кафедри історії України Ольгою Володимирівною Скус.

У своєму вступному слові Ольга Скус розповіла про основні елементи голодотворної політики та механізми покарання. Заслухали архівні спогади-очевидців Голодомору, ЛЮДЕЙ ПРАВДИ, про жахи тих днів. Чотири щоденники, які вели сільський сторож, студент, вчителька та партієць розкривають історію вчинення геноциду в реальному часі. Саме ці щоденники були виявлені співробітниками Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Наприкінці 2018 року вони були опрацьовані та опубліковані Українським інститутом національної пам'яті у книзі -"Репресовані" щоденники. Голодомор 1932–1933 років в Україні".

Брали участь в обговорені викладачі кафедри історії України к.і.н. Опацький Ігор Юрійович, доцент Лісовська Ольга Василівна і Джагунова Олена Ігорівна та куратор Федорова Марина Валеріївна.

 

21

 22

 

Долучився до заходу декан історичного факультету професор Карасевич Анатолій Олександрович, який зазначив, що слово «Голодомор» походить від поєднання слів «голод» та «мор», означає навмисне вбивство голодом. Голодомор – це штучний голод організований радянською владою в Україні протягом 1932 – 1933 рр.». Розповів родинний спогад матері про ті страшні роки, як виживала їхня родина, як вимирали цілими сім’ями і в їхні спустошені, розкуркулені хати заселяли родини з Російської Федерації.

Називати якнайбільшу кількість втрат від Голодомору хтось вважає мірилом патріотизму, але насправді таким чином ми перебільшуємо спроможність убивць і применшуємо силу тих, хто їм чинив опір.

23

 

На завершення було запропоновано перегляд промороликів «ПОВСТАННЯ ПРОТИ ГОЛОДУ», «Голодомор. Помста за СВОБОДУ» та сучасні проморолики із закликом «Нація, яка єдналася в хвилини вшанування померлих із голоду в минулому об’єдналася, аби захистити своє майбутнє і створила потужну армію. Скорбота за вбитими предками дає нам сили захищати себе і нащадків…»

Як відомо, жертв Голодомору – геноциду українського народу – вшановують щороку в четверту суботу листопада. Цьогоріч цей ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ випав на 28 листопада. По всій Україні відбудуться поминальні заходи. О 16.00 - загальнонаціональна хвилина мовчання й початок акції "Засвіти свічку у вікні". Засвітіть свічку і залиште її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців.

24