ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

Міжнародна науково-практична онлайн конференція «IX Міждисциплінарні гуманітарні читання»

21-22 листопада 2020 р. на базі Київського будинку вчених НАН України відбулася Міжнародна науково-практична онлайн конференція «IX Міждисциплінарні гуманітарні читання», співорганізатором якої був Історичний факультет  і Польський культурно-освітній центр Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Участь в онлайн конференції взяли понад п’ятдесят представників з двадцяти науково-освітніх закладів й центрів України, Польщі, Угорщини, Словаччини. З вітальним словом до всіх учасників звернувся професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання, директор Польського культурно-освітнього центру УДПУ імені Павла Тичини Ігор Кривошея, що був одним із модераторів конференції.

Під час пленарного та секційних засідань у колі досвідчених професорів й доцентів юні аспіранти й учні шкіл, проявляли жвавий інтерес до цікавих тем. Прозвучали досить змістовні наукові розвідки молодих науковців, які стосувалися питань культурно-освітнього, економічного й політичного розвитку українських земель в різні історичні періоди.

 Проблему процесів міграції книг територією України та Угорщини порушили у своїх виступах Володимир Мороз (Львів), Шандор Фйольдварі (Дебрецен, Угорщина) та Ваврінець Женюх (Пряшів, Словаччина), які разом із організаторами вміло підтримали легку атмосферу в обговоренні.

У роботі конференції брали участь викладачі, аспіранти та студенти історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини. Досить цікавою була доповідь професора Ігоря Кривошеї у співавторстві з доктором історичних наук кафедри всесвітньої історії та методик навчання Ірини Кривошеї — «Культурне життя урбанізованого соціуму (на прикладі міста Умані кінця ХІХ – початку ХХ ст.)».

52

З темою «Політичні справи дворян Подільської губернії на зламі ХІХ–ХХ ст. у спробі інтерпретації архівних документів» виступала доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання Ольга Барвінок, яка розкрила проблему політичних переслідувань імперською владою у ХІХ–ХХ ст., які здебільшого були безпідставними. На тему «Міграційна політика Російської імперії у 80–90-х рр. XIX ст.» доповіли доцент кафедри соціальних та правових дисциплін Ігор Фицик та доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання Лариса Фицик. Питання «Народонаселення міст Правобережної України другої половини XIX ст.» розкрила викладач-стажист кафедри історії України Альона Дабіжа. Про процеси виховання дівчат у середовищі шляхетських родин доповіла аспірантка першого року навчання Анюта Радчук з темою «Порадники як джерело міждисциплінарного дослідження у вихованні дівчат-шляхтянок дошлюбного віку на початку ХІХ – третини ХХ ст.». На тему «Культурно-освітньонє життя польської шляхти Київської губернії під впливом революційних подій 1905–1907 рр.» виступила аспірантка другого року навчання Ольга Гончарова. З темою ««Чорна смерть» на землях Золотої Орди» доповів магістр другого року навчання Віктор Будаловський.

53