Поливаний понеділок: звичаї, прикмети та що не можна робити в цей день

 

понеділок1

Наступний за Великоднем понеділок в Україні називають Поливаний. Також у поливаний понеділок традиційно ходять у гості до знайомих і родичів, пригощаються пасками і обмінюються писанками.

Традиція Поливаного понеділка існує не тільки в нашій країні. Свято відзначають також у Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині.

Традиції Поливаного понеділка

понеділок2

У цей день юнаки обливали вподобаних незаміжніх дівчат водою, висловлюючи їм свою симпатію. Прийнято було також поливати перехожих і друзів, занурюватися у річки і озера. Вважалося, що вода у цей день несе очищення, позбавляє від хвороб. У деяких регіонах обливання тривали кілька днів. Існував також звичай, коли незаміжню дівчину виводили у двір, а юнаки повинні були тричі облити їй шию зі словами "Христос воскрес!". Після дівчина запрошувала юнаків до оселі і вручала кожному писанки.

Вважалося, що облита у великодній понеділок дівчина обов’язково вийде заміж за коханого хлопця. А ось повернутися після гулянь додому сухою раніше вважалося ганьбою, адже це говорило про несерйозність намірів нареченого. Обливатися водою заведено було тільки до обіду. Другу половину дня потрібно присвятити іншим розвагам, скажімо, гаївкам.

Що не можна робити в Поливаний понеділок:

Не можна сумувати та думати про погане.

Не можна сваритися, лаятися і злитися.

Не можна дуже багато їсти.

Багато алкоголю також пити не можна.

Не можна займатися домашніми справами і будь-якою роботою.

Прикмети в Поливаний понеділок:

Перелітні птахи не співають – очікуйте заморозків.

Ранковий дощ – дощове літо.

Безвітряно, синє небо – найближчим часом бути дощу.

Ясна сонячна погода віщує таке ж літо.

понеділок3