ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ЛЕКЦІЯ-РЕКВІЄМ «ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ ГОЛОДОМ 1932- 1933»

Як відомо, жертв Голодомору – геноциду українського народу – вшановують щороку в четверту суботу листопада. Цьогоріч цей день пам’яті випав на 27 листопада. По всій Україні відбудуться поминальні заходи. 90% українців вважають Голодомор 1932–1933 років ГЕНОЦИДОМ.

На історичному факультеті було проведено онлайн лекцію-реквієм «ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ ГОЛОДОМ 1932–1933» доцентом кафедри історії України Ольгою Скус та викладачем кафедри історії України Оленою Джагуновою.

реквієм1

У своєму вступному слові Ольга Скус зазначила: «Голод, що забрав життя мільйонів українців на початку 30-х, був третім з чотирьох кроків руйнування української нації радянською владою. Перший удар було завдано по національній інтелігенції («мозку» нації), другий – по церкві («душі»), третій – по незалежному селянству, а четвертий полягав у фрагментації нації. Голодомор  – це злочин проти людяності. На жаль світ знав про Голодомор, але, як і зараз, був просто стривожений…»

Студенти вшанували хвилиною мовчання жертв Голодомору 1932 – 1933 рр.

реквієм2

Було переглянуто інформаційно-документальні відеоролики Українського інституту національної пам’яті «Голодомор. Помста за свободу»

Студенти прослухали відео-спогади очевидців тих днів. Родини закатованих голодом – ті, хто вижив, – до кінця свого життя боялись голоду, і цей страх передали наступним поколінням. Можна говорити про те, що страх померти голодною смертю призвів до того, що в Україні досі чимало тих, хто у дилемі «хліб чи свобода» обере хліб.

Після Голодомору стародавнє прислів’я «моя хата з краю» тотожна байдужості українців – мовляв, нехай десь воюють, десь борються за людські права – зате у мене все спокійно, і я маю, що їсти, вважають деякі люди. Це і є ПОСТГЕНОЦИДНИЙ СИНДРОМ.

реквієм3