ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

 


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

Для студентів 24 групи куратор, доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання Галина Гордієнко провела кураторську годину на тему «Афганістан – то біль і смуток, чиєсь обірване життя. 1979 – 1989».

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у локальних війнах і збройних конфліктах на території багатьох іноземних держав: в Алжирі, Анголі, Бангладеш, Угорщині, В’єтнамі, Єгипті, Іспанії, Ємені, Камбоджі, Китаї, Кубі, Лаосі, Мозамбіку, Монголії, Сомалі, Фінляндії, Чехословаччині, Югославії, Ефіопії.

Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан, яка тривала 10 років – із 25 грудня 1979 р. по 15 лютого 1989 р. Загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти тисячі військових з України. Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, – наші співвітчизники, і кожен четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – українець.

Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою. Для ветеранів-афганців стало зрозумілим, що вони були на неправедній війні. Афганська кампанія залишила невиліковну рану у душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

22

Студенти активно долучилися до обговорення важливої теми. Вероніка Бондар торкнулася трагічних сторінок історії афганської війни. Дмитро Ткаченко підготував презентацію «Виведення радянських військ з Афганістану та участь українців у війні». Про бойовий шлях наших земляків у локальних війнах і збройних конфліктах, що точилися на території іноземних держав, розповіла Лілія Веренчук.

Афганській війні оцінку виніс час. Воєнні події стали історією, а ті, хто там був – ветеранами, учасниками бойових дій. Багато хто із них, незважаючи на вік і слабке здоров’я, не вагаючись, стали на захист України від нинішнього ворога. Свій бойовий досвід і навички воїни-афганці передають молодому поколінню захисників України. Отож, ветерани Афганістану і сьогодні в строю, але вже на праведній війні – захищають свою рідну землю!