ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

18 ТРАВНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

В Україні щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відповідну Постанову Верховна Рада прийняла у 2015 році. Цього дня ми згадуємо понад 200 000 кримських татар, яких примусово вивезли з Криму в 1944 році. Для багатьох із них заслання обернулося поневірянням, голодом і врешті-решт смертю.

У цей день в державі вшановують памʼять про понад 200 тисяч кримських татар – корінного населення Кримського півострова і однієї з титульних націй України, які загинули під час й у декілька місяців після депортації кримськотатарського народу 1944 року. Зазначеною постановою події 44-го року визнано геноцидом кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар з півострова під час Другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Підставою для цього стали претензії в нібито “масовій зраді та колабораціонізмі” під час окупації фашистськими військами.

Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль. Біль десятків тисяч кримських татар, які ніколи так і не повернулися до рідного Криму.

Однак, історія повторилась… Лютий 2014 року приніс до Криму і України війну. Другий раз в історії російський колоніальний чобіт вторгся на кримську землю. Війна принесла сльози і кров усій Україні, але особливо жорстоко вона обійшлася з кримськотатарським народом. Практично всі аспекти кримськотатарського національного відродження були розтоптані. Кримськотатарське телебачення, радіомовлення і преса були примушені до переміщення на континентальну частину України. Лідери кримського національного руху були депортовані або змушені залишити півострів, релігійні свободи обмежені, так само як і освіта кримськотатарською та українською мовами. Разом з російськими окупантами повернулися політичні репресії, загадкові викрадення людей і політично мотивовані вбивства.

Проте надія на звільнення не вмирає і тим, хто скоїв злочини проти людства, доведеться рано чи пізно відповідати за них.

Віримо, що усі злочинці будуть покарані, а перемога буде за нами!

9901