ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

КУРАТОРСЬКА ГОДИНА ВИШИВАНКА – БЕРЕГИНЯ ГЕНЕТИЧНОГО КОДУ УКРАЇНЦІВ

Одягни вишиванку і нею пишайся,

Українець же ти, краю рідного син!

Бути гідним народу свого намагайся,

Одягни вишиванку та йди до вершин!

19 травня 2022 року проведена кураторська година зі студентами 24 групи на тему: Вишиванка – берегиня генетичного коду українців. Куратор Галина Гордієнко розповіла про свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу.

З 2006 року в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Ідею проведення акції «Всесвітній день вишиванки» запропонувала Леся Воронюк, на той час студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Однокурсники дівчини часто приходили на пари у вишитих сорочках, тож вона і запропонувала вибрати один день та вбратися у національний одяг разом. Спочатку ідею підтримала лише частина студентів, але вже 2008 – 2009 року вона набула поширення не лише у Чернівцях, та й в інших містах.

Із сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія.

1.2

Вишивкою, за свідченням античного історика Геродота, свій одяг оздоблювали ще скіфи. Знайдені на Черкащині срібні скіфські бляшки, що зображають фігурки чоловіків у прикрашеному вишивкою одязі, датовані VІ ст. д. н. е. Дослідження показали ідентичність з вишивкою українського народного костюму періоду XVIII– XIX ст. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір’ями, оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Новонародженим дітям дарували сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ ст. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом. В Україні є близько сотні вишивальних технік. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок.

Саме вишита сорочка є одним із найбільш поширених «ідентифікаторів» українців серед інших націй світу. За останні декілька років одяг, оздоблений національним українським орнаментом, знову здобув масову популярність у різних верствах суспільства. Вишиванки обирають як доповнення до повсякденного одягу політики, актори, телеведучі тощо. Навіть у попередні роки через пандемію COVID-19 відбувалися вишиванкові флешмоби, коли українці, що проживають на території 60 країн, вбиралися в національний одяг.

Український гурт Kalush Orchestra переміг у пісенному конкурсі "Євробачення" з великим відривом, здобувши рекордний 631 бал загалом від міжнародного журі та глядачів. На сцені українські музиканти продемонстрували не тільки нестримну енергію й харизму, а ще й самобутні костюми з народними деталями, що підкреслюють багатогранність сучасної української культури. В умовах, коли Україна дає відсіч російським окупантам і є однією з головних тем сьогоднішнього новинного порядку денного у світі, такий меседж має дуже сучасний вигляд.

1.3

Серед воїнів вишита сорочка вважається сильним оберегом та найкращим подарунком. Наші бійці залюбки одягають вишиті сорочки, виготовлені українськими майстринями, які привозять на фронт волонтери. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує щиру любов до Батьківщини.

Студенти групи активно долучилися до бесіди. Вони зробили яскраві світлини у вишиванках.

1.4