НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ПАРТИЦИПАТОРНІ ПРАКТИКИ У МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ»

Серед найважливіших питань розвитку демократичних процесів у нашій країні – необхідність залучення громадян до політичних процесів. У цьому контексті громадянське суспільство є значущим механізмом забезпечення врахування владними структурами думок і позицій особистостей.

Кафедрою соціальних і правових дисциплін 14 березня було проведено науково-практичний семінар «Партиципаторні практики у місцевому самоврядуванні».

Старший викладач Тетяна Родік у своєму виступі показала значущість громадянської партиципації у сучасному суспільстві. Зокрема, було визначено сутнісні характеристики партиципаторних практик та зроблено акцент на потребі інформування, консультування, діалогу і партнерства як важливих елементах цього процесу.

IMG 6585d7fa3533a283085790ec633bb08f V

Виступ викладача Вікторії Пархети стосувався механізмів партиципаторної практики та особливостей їх реалізації в умовах функціонування вітчизняної політичної системи. Увагу учасників семінару було звернуто на роль партиципації у забезпеченні демократичних принципів самоврядування.

IMG 42b09b48d8b98f39a4b4f1711c7289cc V

Окрема увага на семінарі приділена розгляду громадського бюджету, не лише як механізму розподілу визначеної частини бюджетних коштів, але і як важливого елементу участі громади у поліпшенні її життя.

Модератор семінару, в. о. завідувача кафедри, доцент Анатолій Бержанір навів конкретні приклади реалізації можливостей жителів міста, зокрема, у вирішенні нагальних питань поліпшення міської інфраструктури.

Учасниками семінару зроблено висновок про важливість участі науковців у визначенні та аналізі усіх сторін суспільної життєдіяльності.