ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ
перша сторінка кінцева 2 
 
50

Освітні програми

ЕКСКУРСІЯ ДО ПОХОВАЛЬНОГО ПАНТЕОНУ ЦАДИКА НАХМАНА

Практична компонента є обов’язковою складовою навчального процесу та забезпечує належну якість підготовки здобувачів вищої освіти. Так, для студентів ІІ курсу було проведено лекцію-екскурсію до району міста, де знаходиться поховальний пантеон цадика Нахмана, за назвою «Особливості паломництва брацлавських хасидів до Умані».

5427371514656841994 1

У ході лекції-екскурсії студенти ознайомились з життям та діяльністю засновника брацлавського руху Нахмана бен Сімхи, з динамікою паломництва до його могили від 1810 року і до наших днів. Особливе враження на студентів справили зміни міського простору на вулицях Туристів та Григорія Косинки. У тутешніх магазинах продають книги та сувеніри з цитатами рабі Нахмана, вуличні вказівники спрямовують до хасидської святині, оголошення про транспортні чи квартирні послуги межують з рекламою кошерної їжі. Повсюди вивіски на івриті з дублюванням англійською чи українською мовами, хасиди у чорно-білому вбранні.

Цікаво, що до студентської групи поблизу усипальниці відразу підійшов поважного віку хасид і подарував маленькі брошюри з текстом центральної молитви брацлавського хасидизму «Тікун га-Клалі» з транскрипцією тексту. Біля могили цадика Нахмана молилися його послідовники, емоційно молилися

Лекція-екскурсія, яку провела Вікторія Фуркало, свідчить про те, що ефективним для історичної освіти є використання полікультурного компоненту місцевої історії.