ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

"ХОЛОДНОЯРСЬКА РЕСПУБЛІКА - ГЕРОЇЧНА СТОРІНКА БОРОТЬБИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ЗА ДЕРЖАВНІСТЬ"

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

На початку березня студентське наукове товариство історичного факультету під керівництвом кандидата історичних наук Лісовської Ольги Василівни організувало захід, присвячений подіям виникнення і загибелі величної Холодноярської республіки.

viber image 2019 03 11 09.01.13

Холодноярська республіка – це самопроголошене державне утворення на землях Української Народної Республіки у Чигиринському повіті Київської губернії в районі лісового урочища Холодний Яр зі столицею в селі Мельники. В часи Радянського Союзу історія цього утворення і його діячів замовчувалась або подавалася викривлено, а от в часи сучасної незалежної України, Холодноярська республіка – це героїчна сторінка боротьби українського народу за державність.

На початку заходу зі вступним словом виступила кандидат історичних наук Лісовська Ольга Василівна і подякувала всім, хто не залишився байдужим і завітав на цей захід. Декан історичного факультету, заслужений працівник освіти України, кандидат філософських наук, професор Карасевич Анатолій Олександрович розповів присутнім, як важливо досліджувати історію цього краю і повідомив про власні дослідження в цьому напрямку.

viber image 2019 03 11 09.01.02

Студенти-історики розкрили кожен етап з історії цього невизнаного державного утворення. Студентка 42 групи Федорова Марина окреслила передісторію Холодного Яру. Про те, «як повіяв огонь новий з Холодного Яру» розповів студент 53(б) Пуля Михайло. Як розквітало повстанство і зазнало поразки в ході операції «Заповіт», розповіли студентка 42 групи Балабай Аліна та студент 43 групи Гуменюк Євгеній. Завершальною стала доповідь студентки 31 групи Гомонюк Вікторії

viber image 2019 03 11 09.01.04

viber image 2019 03 11 09.01.08

У назві «Холодний Яр» є містична таємниця, магічна сила... У великому дзвоні Мотриного монастиря – заклик до повстання «за святую правду-волю». Місцева топоніміка засвідчує войовничий дух української природи та її дітей: тут є Січовий та Гайдамацький яри, урочища Склик і Ратище, дуб Максима Залізняка, під яким, згідно з легендою, Тарас Шевченко писав поему «Гайдамаки». Студенти історичного факультету пишаються героїчною історією Черкащини.