ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

УМАНСЬКИМ ІСТОРИКАМ ПРЕЗЕНТЕНТУВАЛИ ПЕЧАТКУ СВЯТОСЛАВА ХОРОБРОГО

 

На історичному факультеті Уманському державному педагогічному університеті 30 жовтня пройшла презентація печатки Святослава Хороброго, яку провів науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук України, кандидат історичних наук Алфьоров Олександр Анатолійович.

DSC 5366

Реліквію було знайдено радянським російським археологом під час розкопок у  Києві, які активізувала влада в контексті підготовки міста до святкування 1500-ї річниці. Потім її було вивезено з України до Росії.  Печатку було повернено до України нещодавно, а всі «колізії» цієї історії в силу різних причин не оприлюднюються.

DSC 5381

Печатка Святослав Хороброго виготовлена зі свинцю і розміром не більша п’яти копійок. Така крихітна річ є єдиним матеріальним предметом, який належав Святославу Ігоровичу і вцілів до наших днів. Печатка ймовірно походить з періоду перебування князя в Болгарії.

Святослав Хоробрий був батьком Володимира Святого. За часів його правління територія і економіка князівства значно зросли. Саме усвідомлення князем цінності торговельних шляхів спонукало його до розширення кордонів Київської Русі. За часів царату історики зображали Святослава як невдалого і недолугого правителя. Зовнішність Святослава не відповідала ідеологічним канонам тогочасної Російської імперії, оскільки ззовні він був надзвичайно схожим на запорозького козака. 

DSC 5385

Олександр Анатолійович провів паралелі між життям Святослава Хороброго і сучасністю. У трирічному віці князь втратив свого батька, котрий був убитий сепаратистами древлянами. Подібну картину ми бачимо й сьогодні, коли гинуть наші воїни від рук сепаратистів на сході України.

Студенти й викладачі історичного факультету подякували київському історику за змістовну та цікаву розповідь про давню реліквію української державності.