ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ДЕНЬ СТУДЕНТА. ТРАГІЧНА ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ СВЯТА.

Студентські роки – найщасливіші в житті кожної людини. Зі студентської лави починається довга й наполеглива дорога пошуків, стверджень і досягнень у науці, мистецтві, культурі. Саме зі студентства формується українська національна еліта. Сьогодні день студента прийнято святкувати 17 листопада, це веселе і безтурботне свято, однак не всі знають, що історія його виникнення аж ніяк не радісна. Про це і намагались донести члени студентського наукового товариства історичного факультету студентам І та ІІ курсів.  І це без сумніву їм вдалось!

IMG 20191120 100440 532

Студентка 33 групи Манзик Юлія розповіла, що появі цього свята у наших календарях передували трагічні події. І саме ми – історики, як ніхто інші маємо знати та оберігати правду про події що розпочались в далекому 1939 році.

Справа в тому, як говорить студент 34 групи Яшин Владислав, що в основі цього свята лежить боротьба за свої права та інтереси, потрясіння, розчарування і радість перемоги. А ця дата – данина пам’яті чехословацьким студентам, героям Опору. Коли в 1939 році німецькі війська окупували Чехословаччину, студентські громади всієї країни об’єдналися і влаштували 100-тисячну демонстрацію. В ході заворушень нескореної молоді, був вбитий студент Ян Оплетала, а тисячі учнів, студентів і викладачів піддалися жорстоким репресіям.

Наступним кроком стала ніч з 16 на 17 листопада, коли було вбито 9 керівників Союзу студентів Чехії і заарештовано понад 1200 студентів. На засіданні Міжнародної студентської ради, що проходила у Лондоні в 1941 році, на честь загиблих у тих подіях і заснований Міжнародний день студента, який з тих пір відзначається 17 листопада. І ця дата, привід не лише для веселощів, а й шанс щороку згадувати те, що студентство рушійна сила прогресу, молодь ініціативна і ти носиш горде звання студент не просто так. IMG 10143d1bacb1c1bb99fb84f2ee86d13d V 01

Студент 31 групи Доценко Максим, наголосив на тому що ми не повинні забувати історію, так як не забували її в свій час чехи. 17 листопада 1989 року в день 50-ї річниці студентських виступів проти нацистів в Чехії події минулих років ожили з новою силою… почалась осінь народів, рушійною силою якою в черговий раз стало студентство!

Основну мету заходу нам вдалось виконати.  Кожен присутній в аудиторії зрозумів, що молодь та студентство ‒ це сильний політичний, економічний чинник руху і таким буде залишатись завжди. Поки ми усвідомлюємо себе як громадян нашої країни, у нашої держави є майбутнє.

IMG e3bb77a6b9b7e27a712f003d83f8f0d8 V 01