ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

Всеукраїнська науково-практична конференція «Національно-патріотичне виховання та сучасні виклики перед освітою і козацтвом»

5 лютого 2021 р. на базі державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» (директор -  Владислав Давидюк) відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Національно-патріотичне виховання та сучасні виклики перед освітою і козацтвом». Конференція була присвячена 30 – ти річчю відновлення Уманського козацтва.

112

Відкриваючи конференцію, міська голова Плетньова Ірина Григорівна, наголосила на важливості означеної теми для України. Ірина Григорівна побажала науковій і педагогічній спільноті плідних результатів від проведеного Всеукраїнського кворуму. Всі учасники виконали Гімн України.

Вступне слово виголосив Сивак В.М. – Генеральний хорунжий Українського Козацтва, отаман Уманського Коша імені Івана Гонти, викладач КВНЗ «Уманський гуманітарно-педагогічний коледж імені Т.Г.Шевченка».

113

З вітальним словом і доповіддю «З досвіду військово-патріотичного виховання на історичному факультеті УДПУ імені Павла Тичини» виступив Карасевич А.О. - декан історичного факультету, професор, Заслужений працівник освіти України.

114

Виступ декана історичного факультету супроводжувався презентацією, де проілюстровано основні напрями національно-патріотичного виховання на історичному факультеті. Ознайомитися зі змістом презентації можна за посиланням

115

Досить цікавою в пізнавальному і практичному плані була доповідь Ніцой Л.М. – української письменниці, члена Національної спілки письменників України, педагога і громадського діяча - «Національно-патріотичне виховання у республіці Польща».

116

Досвідом проведення військово-патріотичного виховання поділилися – доктор історичних наук, професор ЧДПУ імені Богдана Хмельницького Присяжнюк Ю.П., доктор географічних наук, професор з Луганщини Кисельов Ю.О., доктор педагогічних наук, професор ХНПУ імені Г.С.Сковороди Губа А.В., професор УНУСа, боєць російсько-української війни і волонтер Кононенко С.І., кандидат історичних наук, викладач КВНЗ «Уманський гуманітарно-педагогічний коледж імені Т.Г.Шевченка» – Пахольчук І.С.

З практичними пропозиціями і обговоренням уже досягнутого успіху з проблем військово-патріотичного виховання виступили директори і вчителі шкіл з різних регіонів України. Своє бачення проблем і перспектив їх вирішення запропонували Рижак І.С. – учителька історії, громадський діяч, кавалер ордена «Княгиня Ольга», мама воїна російсько-української війни,  який віддав життя на Сході України; Шулешко А.В. – Заслужений учитель України, директор школи козацького виховання села Тернівка Смілянського району; Кураш В.І. – директор школи козацького виховання села Вікнене, отаман Кальниболотського куреня Катернопільського району; Карпенко П.М. – директор школи козацького виховання села Молодецьке, отаман козацтва «Маньківщина».

Досить аргументованим і акцентованим на обговорювану проблему був виступ Ляховича М.П. – українського громадського діяча, учасника російсько-української війни, правозахисника. Він вніс суттєві пропозиції у підсумкове рішення конференції, яке запропонував Сивак В.М. на завершення кворуму. Воно було підтримане всіма учасниками Всеукраїнського дійства.

Серед присутніх на конференції були викладачі та студенти історичного факультету, зокрема командир загону  Уманської Самооборони, кандидат політичних наук, доцент Балановський Я. М., громадськість міста. Ярослав Михайлович проінформував учасників заходу про зв'язки історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини з громадськими організаціями міста, які опікуються питаннями національно-патріотичного виховання.

117


На завершення конференції відбулося нагородження
пам’ятними медалями козаків уманського Коша імені Івана Гонти.
Зазначимо, що на історичному факультету планується військово-патріотичне виховання молоді як окремий розділ річного плану виховної  роботи. В ньому чітко визначені основні завдання проблеми, як теоретичного так і практичного циклів. Це, насамперед, формування почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії, культурних та історичних цінностей; соціалізація та політизація, як ступені формування особистості майбутнього вчителя української національної школи і, а ми в це свято віримо на факультеті, з реальних фактів участі наших випускників в державотворчих процесах, як державотворця і захисника України. Тому логічними є і завдання військово-патріотичного виховання, які необхідно повсякденно впроваджувати в навчальний процес, як суттєве доповнення освітніх програм у формуванні вчителя.

А це неможливо здійснити без створення нормативно-правової бази та комплексу заходів щодо виховання патріотичних почуттів і свідомості громадян України, формування прагнення до оволодіння військовими знаннями, відповідного рівня фізичної підготовки та витривалості, підвищення престижу військової служби, військова професійна орієнтація молоді, формування і розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Української держави і служби у Збройних силах України. Все назване вище і є суттєвою основою створення системи військово-патріотичного виховання на факультеті і університеті в цілому.

На історичному факультеті викладається ряд предметів, які безпосередньо пов’язані з названими проблемами. Створюючи факультет ми хотіли, щоб він не був схожий на інші, враховував специфіку регіону, який ми з гордістю називаємо історична Уманщина. Тому були введені в навчальний план «Історія України доби незалежності», «Історія політичної думки», «Історичне краєзнавство», «Персоналії української історії», «Військова історія України», «Цивілізаційна історія України», «Національний рух в Україні», «Історія української державності»  та ряд інших.

НА факультеті відкрито і успішно функціонують такі лабораторії – «Історичне Краєзнавство Уманщини» - (проф. Кузнець Т.В. – детальне вивчення регіону Історична Уманщина), «Соціологічних досліджень» - (доц. Балановський Я.М. – проведення періодичних соціологічних зрізів з проблем національно – патріотичного виховання), «Археологія Уманщини імені Володимира Круца» - (проф. Біляєва С.О. – проведення планових розкопок найбільших трипільських поселень, проходження археологічної практики) та «Відродження нації» - (кандидат історичних наук Карасевич О.О. - на основі планів роботи лабораторії «Відродження нації  і чіткої позиції заступника декана з виховної роботи кандидата історичних наук Шмалюх А.А., були проведені і плануються на майбутнє солідна низка вагомих заходів з проблем військово-патріотичного виховання. Практично жодна подія, яка торкається названої теми в історії України і світової спільноти не проходить без уваги факультету)

Однією з основних форм військово-патріотичного виховання є військово-шефська робота, яка полягає у встановленні та підтриманні зв'язків з військовими  частинами, з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, трудовими колективами, громадськими організаціями з метою проведення спільних заходів з військово-патріотичного виховання молоді, виховання у неї громадянських почуттів та якостей.