ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

Проєкт "Жива бібліотека"

У пошуках шляхів поглиблення співпраці з країнами Європи звичною практикою в Україні є залучення молоді до участі в міжнародних проєктах. Прикладом є поширення на теренах України ідеї датського правозахисника і журналіста Ронні Абергеля щодо створення інтерактивного простору для спілкування людей різних соціальних верств, яка отримала назву «Жива бібліотека». Унікальність проєкту в тому, що «книгами» виступають люди різних релігій, національностей, професій, соціальних верств зі своїми історіями, а учасники – «читачами», яким надається досвід діалогу та усвідомлення того, як життя реальної людини, яка представляє ту чи іншу вразливу групу в суспільстві, відрізняється від наших про неї уявлень.

Студенти історичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини стали агентами нової соціальної практики та створили власний майданчик, що надає людського виміру ідеї розмаїття. Впродовж 2022–2023 років було проведено чотири сесії.

Першою у ряду ( проведена у січні 2022 року) була зустріч із людиною непересічної професії, яка працює в Старобабанівській виправній колонії № 92, що на Черкащині. Студенти мали можливість «прочитати» історію, яку виклав Печенюк Артем, старший інспектор з питань підготовки до звільнення відділу соціально виховної та психологічної роботи. Запитань було багато, оскільки розповідь повністю руйнувала складені про цей вид діяльності і власне установу, стереотипи, нав’язані суспільством та кінематографом. Важко вірилося у те, що у цій системі є зміни, а ув’язнені живуть повноцінним життям, утримуються в нормальних умовах, мають можливість навчатися, після відбуття покарання їх працевлаштовують тощо.

Бестселером у «живій бібліотеці» стала історія Лесі Самойленко, жінки, яка незважаючи на життєві труднощі змогла стати прикладом громадського діяча та людини з великим серцем. Леся Анатоліївна очолює відокремлений структурний підрозділ громадської організації «Справа Кольпінга в Україні». За ініціативи Лесі Самойленко та Леоніда Зіньківського, які представляють Родину Кольпінга у Вінниці, створений та успішно працює «Будинок підтриманого проживання». Пані Леся є головою правління Благодійного фонду Центр соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток». Сподвижницька діяльність родини стала предметом педагогічної рефлексії та мотивувала студентів більше дізнатися про проблеми аутизму, адже в Україні кількість таких дітей зростає щорічно на 30%.

Автором іншої «книги» на полиці «живої бібліотеки» історичного факультету стала Владислава Швець – випускниця Університету, кандидат психологічних наук, керівник відділення «Клініка дружня до молоді» КНП «Уманська дитяча лікарня», ведуча навчальних проєктів клініки. Темою її розповіді стали проблеми насильства у сім’ї, власний досвід пережитого та пошуки власної реалізації. Студентів зацікавили та викликали запитання дописи психологині на різні теми, розміщені на ресурсі Umannews.city де вони зібрали більше 12 тисяч прочитань.

Крайня зустріч, що відбулася у лютому 2023 року, була особливою. Гостем був Дмитро Безверхній – молодий талановитий письменник з Уманщини, в минулому студент історичного факультету нашого Університету. Цього разу Дмитро виступив у ролі «книги», а студенти ІІІ курсу – її «читачами». З перших хвилин свого виступу він зацікавив захопливою розповіддю про власне становлення як автора книг, як народжувалися та реалізовувалися ідеї детективів. «Слухачі» побували за лаштунками письменницького життя, дізналися як відбувається процес створення книги від задуму до друку. Важливим для студентів було почути відповіді на питання як боротися із суспільними стереотипами, долати перешкоди, ставити і реалізовувати плани. На думку Дмитра формула успіху проста: «для того, щоб утвердитися в суспільній ієрархії потрібно працювати вдвічі більше і вдвічі краще за інших».