ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР "ЗАХИСТ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ"

Кафедрою соціальних і правових дисциплін Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини 30 листопада 2023 року було проведено науково-практичний семінар «Захист прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану».

Семінар присвячено важливій проблемі великого теоретичного та прикладного значення – забезпечення в Україні конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Гарантування та охорона прав людини сьогодні є досить актуальною проблематикою, що викликано реаліями сьогодення, які пов’язані з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, що ставить перед державою першочергове завдання – збереження людини, її життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканності, які визнаються, відповідно до Конституції України, найвищою соціальною цінністю в державі.

Виступ модератора заходу старшого викладача Тетяни Родік стосувався забезпечення прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану в Україні в контексті Національної стратегії у сфері прав людини. Доповідач наголосила, що введення правового режиму воєнного стану в межах кордонів України покладає на державу великий масив питань щодо удосконалення Національної стратегії у сфері прав людини задля вирішення яких необхідні дієві механізми реалізації цих прав населенням держави.

Старший викладач Вікторія Пархета у своєму виступі зазначила про особливості практичної реалізації конституційних прав і свобод в Україні в умовах воєнного стану. Зокрема, доповідач наголосила, що запровадження воєнного стану в Україні, звичайно ж, значно ускладнює гарантування державою прав громадян в умовах об’єктивної необхідності їх часткового обмеження. Адже таке обмеження передбачає законодавче звуження змісту та обсягу прав і свобод людини, а також чинники, що унеможливлюють або ускладнюють їх реалізацію.

Учасниками семінару було зроблено висновок, що для кожної людини, яка проживає в нашій державі у ці трагічні часи, надзвичайно важливими є внутрішня консолідованість, надійна підтримка від держави, а також правозахисних національних і міжнародних організацій.