ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ

перша сторінка кінцева 2 
photo 5370663979115995322 y 1 1 
50

ВІДБУВСЯ ХХ (ЮВІЛЕЙНИЙ) СЕМІНАР ІНСТИТУТУ СПЕЦІАЛЬНИХ ІСТОРИЧНИХ ДИСЦИПЛІН МУЗЕЮ ШЕРЕМЕТЬЄВИХ

7 червня 2024 р. відбувся ХХ (ювілейний) семінар Інституту спеціальних історичних дисциплін Музею Шереметьєвих, на якому з доповіддю виступив д.і.н. Олег Мальченко.

photo 5415786604880058741 y 1

Доповідь була присвячена розвитку італійської артилерії у контексті поширення гарматних технологій у Північному Причорномор’ї протягом XV–XVII ст. Дослідивши майже чотири десятки італійських гармат, знайдених у регіоні, доповідач подає їх як цілісний комплекс, більшість артефактів якого походять із т.зв. доби «великої мовчанки» джерел (XIV–XV ст.). Північне Причорномор’я, на думку дослідника, схоже на портал, через який на українські землі заходила технологічна культура Середземномор’я. Гарматні дула стали важливими маркерами середземноморської цивілізації на наших землях.

В роботі семінару брав участь в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії та методик навчання, директор Польського культурно-освітнього центру проф. Ігор Кривошея. Після завершення роботи семінару д.і.н. Олег Однороженко передав проф. Ігорю Кривошеї кілька випусків "Сфрагістичного збірника" від Музею Шереметьєвих для спільноти історичного факультету УДПУ.