ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ГОТУЄМОСЬ ДО ПОДЯЧНОЇ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Широкий загал назву нашого міста – Умань – асоціює з Коліївщиною, хасидами, «Софіївкою».

Щодо Коліївщини, то саме в Умані та довкруж міста народно-визвольне повстання 1768 – 1769 рр. досягло свого апогею. Про це чимало матеріалів опубліковано у щомісячному історичному журналі «Киевская старина» (1890 – 1905 рр.), які у 2013 році були виокремлені, систематизовані і як хрестоматійний матеріал у двох томах тиражовані для широкого загалу.

11

Подіям Коліївщини присвячена монографія Григорія Юхимовича Храбана «Спалах гніву народного», яку редагували член-кореспондент Академії наук України Ф. П. Шевченко та С. О. Васильченко, а рецензували текст історики Інституту історії України під керівництвом д. іст. н. В. А. Смолія. Видано книгу у 1989 році Видавництвом при Київському державному університеті імені Тараса Шевченка. Увесь наклад книги розійшовся між читачами дуже швидко і вона стала бібліографічною рідкістю.

Співробітник ДІАЗ «Стара Умань», який завершує здобуття освіти на історичному факультеті УДПУ імені Павла Тичини, Станіслав Блажчук виявив бажання профінансувати факсимільне видання книги. Сам Станіслав Михайлович наразі знаходиться у лавах Збройних Сил України, але книга уже видрукувана і готується її презентація.

11a

Презентацію готують Науково-дослідна лабораторія «Історичне краєзнавство Уманщини» та Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань».