ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КОЛЕКТИВНИХ МОНОГРАФІЙ У КИЄВІ

  27 – 28 жовтня 2017 р. у Києві Посольством Республіки Польщі в Україні було організовано ХІ зʼїзд випускників польських стипендіальних програм. Учасниками тематичного історичного блоку під гаслом «Польща – Україна: про минуле заради майбутнього» були представники кафедри всесвітньої історії та методик навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини професор Ігор Кривошея і доцент Ольга Барвінок, а також фахівці Інституту історії України Національної академії наук України – кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Андрій Блануца, доктор історичних наук, професор Валентина Шандра, кандидат історичних наук, науковий співробітник Василь Кононенко. Науковці розповіли про свою участь у польських стипендіальних програмах і результати наукових досліджень, провели жваву дискусію із присутніми учасниками.

12

     У рамках історичної панелі І. Кривошея, О. Барвінок і В. Шандра презентували колективні монографії, присвячені історії польських повстань ХІХ ст. на Правобережній Україні, видання яких стало можливим за фінансової підтримки Посольства Польщі в Україні. 
     Колективна монографія Польське національне повстання 1863 – 1864 рр. на Правобережній Україні: від міфів до фактів: кол. монографія / за ред. І. Кривошеї, Н. Моравця. Видання 2-ге. : КНТ, 2017. – 185 с. розкриває не лише передісторію та перебіг повстання 1863 – 1864 рр., але й долю окремих його учасників, звертає увагу на дії самодержавства щодо соціально-економічного та суспільно-політичного життя шляхти на Правобережжі.
      У виданні Польське національне повстання 1830 – 1831 рр. на Правобережній Україні: від міфів до фактів: кол. монографія / за ред. І. Кривошеї, Н. Моравця. Видання 2-ге. : КНТ, 2017. – 264 с. висвітлено події польського національно-визвольного повстання, значна увага приділена діям російської влади, спрямованим на зменшення ролі місцевої шляхти в соціально-економічному та суспільно-політичному житті регіону після придушення царатом Листопадового повстання.
    Радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Емілія Ясюк зазначила, що важливим завданням незеангажованих науковців є збереження конструктивних звʼязків між українською і польською сторонами для продовження поглибленого вивчення сторінок спільної історії, яке здійснила група українських і польських вчених, продовжуючи таку традицію у спільних наукових виданнях.

11