ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

«ОЙ, НА ВЕЧОРНИЦІ...»

   13 грудня – День Андрія Первозванного. За церковними переказами, цей святий був одним із перших проповідників християнської віри у далекій Скіфії й зумів дійти аж до Києва, де на пагорбах встановив хрест, сказавши, що скоро на цих горах засіяє благодать Божа. Але є у свята й інший, дохристиянський бік – дівочі ворожіння, кусання «Калити» , традиційні парубоцькі збитки.

24

4

7

    Андріївські вечорниці є продовженням молодіжних гулянь, які розпочались у свято покровительки дівчат Катерини, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя. На свято Андрія дівчата та хлопці сходилися до однієї хати. Жартували, оповідали цікаві історії та грали у різні ігри, а в ніч ворожили…
   На жаль, в наш час традиції почали забуватися, і в молоді зовсім інше бачення спільних посиденьок – все більше у соцмережах. Тож користуючись нагодою студенти історичного факультету за допомогою традицій свята вирішили нагадати всім, як весело та емоційно можна провести вечір у живому спілкуванні без новомодних «іграшок». Адже вміти забавлятися – не менше мистецтво, ніж навчатися.

5

15

17

3

    На початку свята зі вступним словом та привітаннями виступив декан факультету, проф. Карасевич Анатолій Олександрович, після чого розпочалися вечорниці. Нестандартна подача андріївських вечорниць була представлена гостям студентами факультету у повчально-розважальній формі. Надсучасні першокурсники Кавецький Владислав, Немеш Вікторія, Димчишин Роман і Безніс Вікторія показали сучасне розуміння святкування Андрія. Проте, капосне чортеня Чумак Ольга і вміла господиня Бектурганова Ніна з допомогою запальних українських хлопців і дівчат ХІХ ст – Березовського Владислава, Подоляна Олега, Кобильняка Олександра, Доценка Максима, Чернецької Влади і Величко Катерини, – зуміли довести, що традиційне святування є не гіршим від сучасного.

6

12

    Автентичні танці, пісенний батл, конкурс поїдання вареників, кусання калити, ну і звісно ж ворожіння – все те, чим розважалися наші студенти у цей вечір. Святкова атмосфера панувала на всьому факультеті, на вечорниці завітали студенти усіх курсів – від першого до п’ятого.

1

2

10

11

18

    «Ми відроджуємо українські традиції, щоб студенти краще знали своє минуле і потім таке саме дійство могли організувати у себе в родині чи зі своїми друзями. Таким чином, вони не глядачі, не спостерігачі, а учасники» – зазначила голова студентської ради факультету Мирослава Пересунько.

8

    Захід став своєрідним сплавом українських традицій святкування «Андрія» та сучасних тенденцій відпочинку.

13

16

19

20

21

22

23