ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ШТУЧНІ ГОЛОДИ В УКРАЇНІ У ХХ СТОЛІТТІ – НЕПОКАРАНІ ЗЛОЧИНИ

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

         

           

          Приємна звістка завітала на наш історичний факультет саме у період святкування Днів Науки у нашій Альма Матері. Студентка історичного факультету Олександра Смілянець взяла участь у Міжнародній науковій конференції «Штучні голоди в Україні у ХХ столітті», що відбулася 16 травня 2018 р. у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Олександра виступила перед поважною науковою спільнотою України з цікавою доповіддю: «Голодомор 1932-1933 рр. у приватних історіях жителів Уманщини».

           Спікерами міжнародної конференції були Президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко, Перший віце-прем'єр-міністр КМУ Степан Кубів, ректор КНУ імені Т.Шевченка Леонід Губерський, директор представництва Світового Конгресу Українців в Україні Сергій Касянчук.

1

        Організаторами міжнародного кворуму стали Міністерство освіти і науки України, Міністерство культури України, Міністерство закордонних справ України, Український інститут національної пам'яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», Всеукраїнська правозахисна організація «МЕМОРІАЛ» імені Василя Стуса.

     Основною метою конференції було прагнення організаторів і виступаючих довести всьому світу, що радянська статистика, з позиції ідеологічної заангажованості, суттєво і злочинно занизила число жертв трагедії народу України в часи голодоморів. Впродовж проходження конференції були представлені найновіші сенсаційні документи, які весь цей час знаходились у недоступних архівах за вказівками керівників держави у «червоному» столітті під грифом «цілком таємно». І лише нині вони можуть допомогти зрозуміти світовій спільноті ті справжні причини і страшні масштаби жертв штучного голодомору в Україні 1932-1933 рр., що вважається нині злочином проти людськості.

2

        Захід розпочався показом документального фільму про Голодомор «Окрадена Земля» та презентацією книги Андрія Бондарчука «Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро».

        Продовження конференції відбувалось у Клубі Кабінету Міністрів України, де до слова були запрошені Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України; Євген Нищук, Міністр культури України; Володимир В'ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті та інші поважні гості.

       Зазначимо, що Олександра Смілянець учасниця і дипломантка  Міжнародного міждисциплінарного конкурсу наукових і творчих робіт ім. Володимира Маняка та Лідії Коваленко, присв’яченого роковинам Голодомору. Наукова робота була виконана на кафедрі історії України, де ось уже десять років успішно функціонує інститут усної історії. До речі – серед видань названої структури є книга написана на основі інтерв’ю з жителями Уманщини, яким довелося пережити страхіття тієї трагедії. Тому приємним є ще і те, що Олександра Смілянець продовжила традицію факультету і взялася досліджувати не просту проблему трагічної минувшини нашої України, а саме - «Голодомор 1932-1933 рр. у приватних історіях жителів Уманщини». Наставником і науковим керівником її є кандидат історичних наук, доцент Дудник Олена Володимирівна. За результатами Міжнародного конкурсу наша студентка була нагороджена диплом з відзнакою за дослідницьку роботу - «Відео-інтерв'ю зі свідком Голодомору 1942-1933 рр. Феодосією Клімовою».

3

            І ось знову приємна новина – Олександру слухала наукова еліта України і світу. Слухала правду, яку украли у нашого народу 85 років тому. Опричники змогли сховати у архів статистичні дані, але світками їх злочинів залишилися люди, які пережили геноцид проти нації. І люди заговорили…

4

      Деканат і студенська спільнота історичного факультету вітає тебе Олександро з новою перемогою на шляху до Правди і бажає тобі нових приємних миттєвостей і перемог з яких вибудувана наша спільна боротьба за Україну!