ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

15 ЛИСТОПАДА 2018 РОКУ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ФІЛОСОФІЇ. БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

 

Кафедра філософії та суспільних дисциплін вітає студентів та викладачів з Всесвітнім днем філософії!
У рамках заходів з нагоди свята було проведено бліц-інтерв’ю з відомими українськими філософами.

„Черговий цикл відродження розпочинається з правдивих знань і точних слів”: інтерв’ю з Г.С.Лозко.

Lozko G

Галина Сергіївна Лозко,
доктор філософських наук,
професор кафедри філософії та суспільних дисциплін
УДПУ імені Павла Тичини 

1. Що таке істина?
Правильне відображення дійсності у свідомості людини: при цьому точна істина відображає зовнішню фактичну картину світу, а глибинна –причинно-наслідкові зв'язки (саме вона і є істинною). «Лише Істина перемагає!» – Ріґведа.

2. У чому полягає сенс життя людини?
У пізнанні світу, реалізації себе в ньому.

3. Що таке свобода?
Те, чого не існує, бо все людство взаємозалежне. Тому «поріг свободи» закінчується там, де починається загроза іншому.

4. Назвіть найвизначнішу подію (ї) ХХ ст.?
Процес, якого не помітили: початок етнорелігійного ренесансу в Європі, отже, за Л. Фейєрбахом – «постхристиянська» доба.

5. З чого б Ви розпочали змінювати світ?
З самої себе.

6. Чи є знання силою?
Знання є силою, яку, на жаль, можна застосовувати однаково успішно, як на добро, так і на зло. Тому істинне знання завжди таємне.

7. Чи втручається Бог у людську історію?
Не втручається, але, за Г.Сковородою, «коли діло з Богом», то справи йдуть легше й приємніше.

8. Що відбувається, коли речі не називають своїми іменами?
Збільшується рівень хаосу, зростає ентропія, світ руйнується. Черговий цикл відродження розпочинається з правдивих знань і точних слів.

9. Що таке мудрість?
Уміння ефективно застосовувати свої знання в повсякденному житті й екстремальних ситуаціях, що досягається практичним досвідом. В індуїзмі є ведична молитва до Богині Мудрості:
     Я кличу Мудрість спочатку,
     Сповнену молитви, прославлену мудрими,
     Скуштовану ведійськими учнями, –
     Заради помочі Богів!...

     Мудрість увечері, Мудрість уранці,
     Мудрість о полудні,
     Мудрість з променями Сонця –
     Заклинанням ми велимо їй увійти в нас!
          Атхарваведа: VI. 108. Переклад Галини Лозко


 

„Істиною, а радше шляхом до Істини, є осягнена й безмежна, але душею, серцем і розумом відчутна єдність із вищим трансцендентальним началом”: інтерв’ю з П.М.Ямчуком.

Yamchuk P

Ямчук Павло Миколайович,
доктор філософських наук,
професор кафедри соціально-гуманітарних та
правових дисциплін УНУС,
академік АН ВО України

1. Що таке істина?
Істиною, а радше шляхом до Істини, є осягнена й безмежна, але душею, серцем і розумом відчутна єдність із вищим трансцендентальним началом. Саме ця сполучність і відкриває людині нові обрії знання, шляхи до пізнання тих світоглядно-буттєвих універсалій, що колись здавалися незрозумілими й неосяжними.

2. У чому полягає сенс життя людини?
Не буду оригінальним. Сенс життя кожної людини, як його сформулював і своїм життям довів Імануїл Кант полягає у щоденній наполегливій та копіткій праці, яка покликана принести благо людству й кожній конкретній людині. Цю саму аксіологічну парадигму утверджували й українські генії – Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка. І – не лише вони.

3. Що таке свобода?
Господь Бог створив людину, як відомо, за Своїм Образом і Подобою. Відтак – Він подарував кожній людині, серед інших прав, основне. Право вибору. Саме у цьому і полягає найвища свобода і – водночас – найбільша відповідальність кожного із сущих. Чи ми свідомо оберемо шлях кривди і вчинення зла іншим. Чи – навпаки – йтимемо шляхом допомоги ближньому. Ця наша свобода іманентно є й відповідальністю перед прийдешніми поколіннями.

4. Назвіть найвизначнішу подію (ї) ХХ ст.?
Повноцінне здобуття Незалежності Української держави 1 грудня 1991 року. Саме тоді, на Всеукраїнському Референдумі прийнятий Верховною Радою, тоді ще УССР, Акт 24 серпня, підтвердили 92% українських громадян.

5. З чого б Ви розпочали змінювати світ?
З себе особисто.

6. Чи є знання силою?
Так. Але знання як абсолют не може бути силою ні в науці, ні повсякденному житті. Знання без віри в Бога – неконструктивне.

7. Чи втручається Бог у людську історію?
В контексті моєї відповіді на попередні запитання. Бог дає право людині бути вільною у виборі особистого шляху й шляху суспільного розвитку. Водночас, Він спостерігає за рухом людського поступу й незримо вберігає людство від фатальних рішень, що призведуть до тотальної катастрофи.

8. Що відбувається, коли речі не називають своїми іменами?
Відбувається небезпечна для людини й суспільного розвитку підміна Істини неправдою. Ж. Бодрійяр назвав свого часу це «симулякром». Але набагато більш небезпечним є те явище, яке іспанський філософ Хосе Ортега-і-Гасет визначив як виникнення «людини-маси». Саме ця підміна понять, коли речі не називають своїми іменами і призводить до масофікації суспільства. Відтак – до деіндивідуалізації особистості, до втрати її сутності як унікального творіння Божого.

9. Що таке мудрість?
Мудрість в загальнолюдському, морально-етичному сенсі – це діяльна, дієва й повсякчасна любов до ближнього. У філософсько-аксіологічному – прагнення вдосконалити своє мислення, наблизитись до осягнення Істини, осягнути найвищі вершини пізнання.