ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ДОРОГАМИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

На запрошення Помічнянської міської влади, що на Кіровоградщині (керівник відділу освіти виконавчого комітету Семашко Ніна Василівна), для випускних класів міста були проведені викладачами УДПУ імені Павла Тичини заняття із підготовки до ЗНО з української мови (доцент Денисюк Василь Вікторович), математики (викладач Дубовик Віталій Васильович) та історії України (викладач кафедри історії України Опацький Ігор Юрійович).

viber image 2п019 04 11 09.38.14

viber image 2019 04 п11 09.38.18

Делегацію очолив декан історичного факультету, професор Карасевич Анатолій Олександрович, Заслужений працівник освіти України. У рамках зустрічі відбувся діалог із міським головою, посаду якого 9 років обіймає Антошик Микола Миколайович. Цікаво було дізнатися про переваги політики централізації для місцевої громади, найближчі плани міського очільника у перебудові міста, питання формування вертикалі йі горизонталі державної влади у 2019 р. і проблеми працевлаштування громадян міста найближчим часом.

viber image 2019 04д 11 10.05.26

viber image 2019 р04 11 10.06.40

Заняття із названих предметів з випускниками всіх шкіл міста відбулися на базі Помічнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Героя України Березняка Євгена Степановича – легендарного радянського офіцера, який навчався у цій школі. Розвідувальна група «Голос» у складі 3 осіб (Олексія Шаповалова, Асі Жукової та командира Євгена Березняка) у 1944 р., десантувалася на окуповану нацистами польську землю, зуміла налагодити зв’язок з місцевими підпільниками та партизанами. Розвідники передали радянському командуванню понад 140 радіограм з цінною інформацією і, найголовніше, допомогли врятувати старовинне місто Краків – культурну столицю Польщі від знищення. Через викраденого десантниками німецького інженера Пеккеля штаб 1-го Українського фронту отримав плани замінування Кракова, який окупанти, відступаючи, збиралися висадити у повітря, а також схеми укріплень на березі річки Вісла. Про цей подвиг ми дізналися значно пізніше у трьохсерійному кінофільмі «Майор Вихор» (1967 р.) і у книзі Євгена Березняка «Я – «Голос» (1971 р.).

viber image 2019 04 11 10.04.07

На закінчення зустрічі з учнями та їх батьками декан факультету Анатолій Карасевич побажав усім випускникам успішного складання випробувань ЗНО і здійснення їх мрій навчатися у ВНЗ України уже у цьому навчальному році.