ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ВЕЛИКА ВІЙНА У НАУКОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ

 

Про ті героїчні будні Великої війни написано низку художніх творів і безліч монографій та науково-публіцистичних книг. Авторами були безпосередні учасники  військових баталій, які у своїх спогадах намагалися відтворити довгоочікувану Перемогу всіх народів, які воювали з нацизмом. Пізніше, дослідивши подвиги своїх дідів і батьків, коли стануть відомими довгі роки незаймані секретні архівні матеріали, у пам'ять про переможців напишуть нові книги їх діти і внуки. Буде створена героїчна епопея подвигу народу-переможцю.

IMG e75624ce9d759106058e2483e7aff1c1 V

Саме славному ювілею 75-річчя вигнання нацистів за межі України була присвячена виставка книг у лабораторії «Відродження нації». Там можна було ознайомитися з біографіями командувачів фронтами і арміями, які визволяли українську землю від загарбників – Івана Конєва та Івана Черняховського, Олександра Василевського та Миколи Ватутіна. Студентам і викладачам факультету були запропоновані для ознайомлення книги із власної бібліотеки декана Анатолія Карасевича. Це досить відома і популярна серія на читацькому історико-політичному подіумі «Архів» - «Невідомий Жуков» і «Невідома війна». Крім названих книг на виставці студенти мали нагоду побачити ряд монографій і посібників відомих істориків про участь України у визвольному і переможному поході: «Україна в роки Другої світової війни» (Патриляк І.К., Боровик М.А.); «Україна в Другій світовій війні у документах», збірник німецьких архівних матеріалів, у трьох томах (Володимир Косик);  «Україна у Другій світовій війні (1939-1945)» (В. І. Кучер., П. М. Чернега), посібник для вчителя та ряд інших.

IMG 0b63e34c9f17eb87d27c330da156084a V

Ряд джерел були присвячені боротьбі партизанського руху (Сидір Ковпак «От Путивля до Карпат», Петро Вершигора «Люди з чистою совістю») і участі у боротьбі з нацизмом Української Повстанської Армії та націоналістичного підпілля. Вперше на виставці студенти змогли побачити книги Зіновія Книша «Становлення ОУН», Андрія Дуди та Володимира Старика «Буковинський курінь», «Документи і матеріали з історії Організації Українських Націоналістів» з бібліотеки О. Ольжича.

Декан історичного факультету, професор Анатолій Карасевич неодноразово коментував матеріали виставки, акцентуючи увагу присутніх на основних операціях на території України часів Другої світової війни та якою ціною була здобута Перемога.

IMG bc004e217c77948b3d911076a20b10e1 V