ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НАЙБІЛЬШОЇ ОНЛАЙН БАЗИ АРТЕФАКТІВ ТА ІНФОРМАЦІЇ ПРО ТРИПІЛЬСЬКУ КУЛЬТУРУ

7 листопада 2019 р. Державний історико-культурний заповідник «ТРИПІЛЬСЬКА КУЛЬТУРА», що у селі Легедзине на Тальнівщині презентував першу і найзмістовнішу ОНЛАЙН базу артефактів та інформації про Трипільську культуру. Це наявний і найбільш вагомий аргумент для науковців і широкого загалу зацікавлених в пізнанні таємничого світу наших предків.

Важливим фактом у запропонованому дійстві була презентація документального фільму з філософською задумкою про народження трипільського горщика із наявних артефактів музею, знайдених під час розкопок у місцях найбільших поселень. Презентував фільм директор заповідника Владислав Чабанюк. Він і повідомив чисельній аудиторії, що нині у сховищах і показових кімнатах знаходиться більше 50 тисяч артефактів з історії досліджуваного періоду. Тому і виникла нагальна потреба у презентації бази артефактів на державному рівні у пізнавальному і науковому варіанті.

1

Відкриваючи проект, голова Тальнівської районної ради Валентина Любомська привітала учасників дійства і подякувала всім, хто стояв у п’єдесталу пошукових експедицій і розкопок артефактів культурної спадщини трипільців.

Керівник розкопок і наукових досліджень, старший науковий співробітник Інституту Археології НАН України, кандидат історичних наук Олексій Корвін-Піотровський підняв питання про фінансування трипільського проекту, участі у дослідженнях і розкопі науковців Інституту Археології, студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та Києво-Могилянської академії.

Декан історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини професор Анатолій Карасевич вказав на той незаперечний факт, що «філософію трипільського горщика» суттєво впродовж майже п’ятнадцяти років допомагали досліджувати і студенти історичного факультету. Вони під час проходження щорічної археологічної практики, під керівництвом науковців Інституту Археології НАН України,  поповнили трипільський заповідник десятками чудових артефактів, які сьогодні будуть доступними широкій аудиторії під час реалізації проекту.

Користуючись нагодою, декан запросив  всіх присутніх взяти активну участь у V Всеукраїнських археологічних читаннях, присвячених одному із відомих дослідників трипілля, лауреату Державної премії України Володимиру Опанасовичу Круцу. Читання відбудуться 26 листопада 2019 р. на базі історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини.

На відкриті проекту були також присутні - завідувач кафедри всесвітньої історії та методики навчання професор Петро Горохівський, завідувач історико-краєзнавчим музеєм  історичного факультету Олег Бойко та координатор регіонального центру «Арсенал народного мистецтва» Володимир Лопушан.

2