ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА СУСПІЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

Кафедра філософії та суспільних дисциплін є загальноуніверситетською кафедрою, яка забезпечує викладання навчальних дисциплін соціально-гуманітарного циклу.

Головна мета освітньої діяльності кафедри філософії та суспільних дисциплін полягає в участі науково-педагогічних працівників у підготовці кваліфікованих фахівців усіх спеціальностей та освітніх ступенів, навчання яких проводиться в університеті. Наукова діяльність кафедри спрямована на дослідження і аналіз фундаментальних основ філософського осмислення суспільно-політичних процесів, правового регулювання суспільних відносин, а також вивчення закономірностей і тенденцій функціонування усіх сфер життєдіяльності суспільства.

Кафедра філософії та суспільних дисциплін була створена у 1930 році. На даний момент очолює кафедру – Шачковська Любов Сергіївна, кандидат політичних наук, доцент.

shachkovska liubov serhiivna

На кафедрі філософії та суспільних дисциплін працюють 23 викладачі та 4 лаборанти.  Кафедра забезпечує навчально-виховний процес на всіх 11 факультетах і в інституті економіки та бізнес-освіти.

Науково-дослідницька діяльність викладачів кафедри представлена насамперед роботою над кафедральною темою: «Соціально-філософські виміри сучасного українського суспільства». Дана тема за цільовим призначенням є довгостроковим теоретичним дослідженням і спрямована на розширення знання актуального стану українського суспільства з тим, щоб допомогти більш глибоко зрозуміти специфіку законів його розвитку, вдосконалювати суспільні відносини всередині країни, підвищувати рівень духовного життя українців.

изображение viber 2020 03 22 18 04 56

На основі досліджень систематично публікуються: монографії, навчальні посібники та посібники з грифом МОН, статті у наукових фахових виданнях України, деякі із них  включені до міжнародних наукометричних баз даних, тези доповідей на всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях.

У 2019 році відбулося відкриття двох освітньо - професійних програм -  молодший бакалавр та бакалавр за спеціальністю «081 Право».

изображение viber 2020 03 22 18 04 58

У межах кафедральної теми кафедра щорічно організовує та проводить такі наукові заходи:

  1. Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми суспільних дисциплін»;
  2. Всеукраїнська студентська наукова конференція «Актуальні соціально-філософські проблеми сучасності»;
  3. Засідання філософського полігону «Вихід»;
  4. Університетський правничий форум.

изображение viber 2020 03 22 18 04 55

изображение viber 2020 03 22 18 04 59

Кафедра неодноразово виступала базою проведення  IІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Політологія».

изображение viber 2020 03 22 18 04 593

11 доцентів кафедри здійснюють керівництво роботою студентських наукових гуртків, де задіяні 130 студентів. В рамках гурткової діяльності викладачі виступають керівниками студентських наукових робіт для участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальностей: «Філософія», «Політологія», «Соціологія», «Історія політичних і правових вчень. Філософія права», «Гендерні дослідження», «Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право». Так, студентка ІV курсу Федорів М. під керівництвом проф. Карасевича А.О. посіла 3 місце у II етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з політології.

изображение viber 2020 03 22 18 04 54

Щорічно команда студентів факультету, під керівництвом викладачів кафедри, бере участь у Всеукраїнському турнірі з філософії  та займає призові місця (листопад 2016 р. – ІІІ місце, лютий 2018 р. – ІІ місце; лютий 2019 – ІІІ місце). У 2020 році студенти історичного факультету Нехай Антон, Лукієнко Артем та факультету соціальної та психологічної освіти Варивода Андрій (під керівництвом доцентів кафедри Фуркало В. І. та Фуркало В. С.)  зайняли І місце. 

изображение viber 2020 03 22 18 05 00

Викладачі кафедри є науковими консультантами учнівських робіт МАН та членами журі ІІІ етапу конкурсу учнівських робіт МАН. Одна робота з філософської проблематики за наукового консультування доц. Фуркала В.І. виборола призове місце на Всеукраїнському етапі 2016 року.

Юридичний проект «Правова Освіта і Правова Культура» (ПОП – Культура) Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини отримав ІІ місце у VІІІ Всеукраїнському конкурсі «Моральний вчинок» (керівники проекту: к. юр. н., доцент, Вадим Цимбал, завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін, к. політ. н., доцент Любов Шачковська).

изображение viber 2020 03 22 18 04 57

Команда студентів історичного факультету (під керівництвом доцента кафедри Цимбала В. О.) взяли участь у V Міжнародному студентському саміті «Права людини в умовах сучасних глобалізаційних викликів» (Дніпро, квітень 2019 р.), за що були нагороджені відзнакою.

изображение viber 2020 03 22 18 04 573

Викладачі кафедри беруть участь у  Міжнародних проектах за межами України. Так, к. юр. н., доцент Цимбал В. О. взяв участь у міжнародному науковому проекті Caux Peaceand Leadership Programme 2019 Caux, Switrevlaud., June, 21 – July, 20, а також у закордонному навчальному візиті до Німеччини у рамках програми «Молодь змінить Україну» (листопад 2019 р.).

изображение viber 2020 03 22 18 05 01

При кафедрі діють такі лабораторії:

  • науково-дослідна лабораторія «Соціовимір» (завідувач лабораторії – кандидат політичних наук, доцент кафедри суспільних дисциплін Ярослав Балановський, лаборант – Терещук Антон);
  • навчально-методична лабораторія з національно-патріотичним вихованням «Відродження нації» (завідувач лабораторії – кандидат історичних наук, викладач кафедри суспільних дисциплін Оксана Карасевич, лаборант – Чумак Ольга).

У 2019 році кафедра філософії та суспільних дисциплін стала ініціатором створення Центру громадянської освіти УДПУ імені Павла Тичини (керівник центру - к. юр. н., доцент Цимбал В. О.).

В рамках здійснення освітньої діяльності кафедра співпрацює з Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара, Київським національним університетом імені М. П. Драгоманова, Інститутом соціології НАН України, Національним інститутом стратегічних досліджень, Національним університетом «Острозька академія».

изображение viber 2020 03 22 18 04 52