ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

Випускники історичного факультету

Вже стало доброю традицією, що в центрі уваги адмінстрації та викладачів історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини знаходиться наукова робота зі студентами. Діють різноманітні наукові гуртки, студентське наукове товариство. Ще зі студентської лави здобувачі вищої освіти долучаються до написання наукових статей, беруть участь в різноманітних наукових конференція, олімпіадах та конкурсах наукових робіт. Така робота приносить свої плоди. Багато випискників історичного факультету і після завершення навчання в університеті продовжують займатися наукою.

20

Олена Скрипник одна з перших випускниць нашого факультету (завершила навчання у 2009 р.) Отримавши диплом з відзнакою почала працювати в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини та поринула у науково-педагогічну діяльність.

21

У 2013 р. захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності 07.00.01 – Історія України (науковий керівник професор Анатолій Морозов), а в 2015 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри загальної історії. Олена Миколаївна працює викладачем уже 10 років, за цей час має такі здобутки: є автором понад 50 наукових публікацій, серед яких – монографія, наукові статті, навчальні посібники, здійснювала опонування двох дисертаційних досліджень, готувала студентів до участі у Всеукраїнських студентських наукових олімпіадах. Неодноразово організовувала студентські наукові заходи, опікується студентським науковим гуртком.

22

Також постійно виконує обов’язки куратора академічних груп на історичному факультеті.

23

Олена Миколаївна працює на кафедрі всесвітньої історії та методик навчання, здійснює викладання таких дисциплін: Нова історія країн Азії та Африки, Історія міжнародних організацій, Історія європейської інтеграції та Європейський Союз і Україна. 

 24Анна Шауренко, колишня студентка-активістка нашого факультету, а нині вже викладач, закінчила у 2010 р. магістратуру Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та отримала диплом з відзнакою про повну вищу освіту за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Історія». Після завершення навчання одразу розпочала свою кар’єру педагога у стінах рідної Альма-матер.

Працюючи викладачем тодішньої кафедри всесвітньої історії та правознавства успішно здала кандидатський мінімум і у 2012 році була зарахована до аспірантури за спеціальністю 07.00.01 – Історія України. У 2016 році захистила дисертацію на тему «Побут та дозвілля сільського населення України в 1991-2005 рр.» (науковий керівник доцент Олена Дудник) та здобула науковий ступінь кандидата історичних наук.

Наукова та викладацька діяльність Анни Володимирівни тісно переплітається з виховним процесом на історичному факультеті. Будучи заступником декана з виховної роботи надавала професійно-орієнтаційну, інформаційно-просвітницьку, культурно-виховну допомогу студентам, сприяла розвитку їх творчих, організаторських та інтелектуальних здібностей. Організовує численні екскурсії студентів факультету до знакових міст і місць в історії нашої держави (поїздки до меморіальних музеїв Тараса Шевченка, В'ячеслава Чорновола, екскурсії до історико-архітектурних пам'яток Західної України, міста Києва).

 

 

  

235 Олександр Чучалін закінчив у 2012 р. магістратуру на історичному факультеті і отримав повну вищу освіту за напрямом підготовки «Історія» та здобув кваліфікацію магістра, історика, викладача закладу вищої освіти, вчителя предмету «Людина і світ».

Всі навики та уміння, слушні поради професорсько-викладацького складу, які здобув під час навчання на історичному факультеті стали у пригоді під час самостійного дорослого життя. З серпня 2012 року працює в УДПУ імені Павла Тичини. 27 червня 2018 року захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю 07.00.01 - «Історія України» за темою «Київська єпархія в умовах взаємин радянської держави і Православної Церкви (1920-1930-х рр.)» (науковий керівник професор Владилена Сокирська).

Протягом 2016-2018 рр. був Стипендіатом Кабінету Міністрів України.

У 2019 році присвоєно вчене звання доцента кафедри історії України.

Олександр Петрович постійно приділяє увагу студентам під час лекційних та семінарських занять, був куратором двох академічних груп, є керівником наукового студентського гуртка «Українське православ’я на рубежі епох». Автор понад 30 наукових праць з історії України, історії культури та історії Церкви. У 2019 році опублікував дві статті у збірниках, які входять до наукометричних баз даних Web of Science. Здійснює керівництво дисертацією на здобуття наукового ступеня доктора філософії випускниці історичного факультету Анастасії Білоконь.

 

25Сергій Куценко у 2013 р. закінчив наш факультет та отримав диплом магістра за спеціальністю «викладач історії». З липня 2013 року розпочав трудову кар’єру з посади інженера-програміста кафедри інформатики та ІКТ Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та почав працювати над науковим дослідження інтернет-ресурсів музеїв України. З вересня 2016 р. за сумісництвом розпочав  працювати старшим викладачем кафедри історії культури та методики навчання гуманітарних дисциплін УДПУ. У 2017 р. захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук на тему: «Становлення та розвиток інтернет-ресурсів музеїв України» (науковий керівник професор Зінаїда Священко).

 В педагогічній діяльності Сергій активно використовує різноманітні засоби ІКТ для навчання. Адже в наш час динамічного розвитку інформаційних технологій їх використання в історичних дослідженнях та у підготовці майбутніх вчителів історії є необхідним. 

Під керівництвом Сергія Куценка студентка історичного факультету посіла перше місце в міському проєкті «Академія молодіжного лідера 2017» із проектом по створенню та інформаційному наповненню сайту Уманського краєзнавчого музею.

 

 

 

 

26Лілія Моргай завершила навчання на факультеті у 2014 р., отримала диплом з відзнакою та фах викладача історії та вчителя географії. Трудова діяльність Лілії розпочалася одразу після завершення факультету. З 2014 по 2016 рік працювала лаборантом кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи УДПУ. Захоплення історією та педагогічний хист Лілії зумовили напрям її наукових пошуків – історія педагогіки та внесок видатних педагогів у скарбницю вітчизняного та світового педагогічного досвіду. Для реалізації цього дослідження Лілія завершила навчання в аспірантурі та у лютому 2020 року захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки». Тема дисертаційного дослідження – «Пeдагогічна та науково-просвітницька діяльність Никифора Яковича Григоріїва (1883 – 1953 рр.)» (науковий керівник професор Наталія Коляда).

Окрім написання дисертаційного дослідження з 2017 р. Лілія Моргай працює викладачем кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи УДПУ. За цей час Лілія вже стала автором понад 30 наукових публікацій, пройшла стажування у Тернопільському національному університеті імені Володимира Гнатюка, в Академія праці, соціальних відносин і туризму (м. Київ) та на базі університету.

 

 

 

 

 

 Ігор Опацький також закінчив факультет у 2014 році. Після завершення навчання працював лаборантом кафедри історії України, а невдовзі вступив до аспірантури зі спеціальності «Історія України». Навчаючись в аспірантурі брав участь у різноманітних програмах та подавався на ґранти. 27
У 2016 році отримав стипендію від уряду Республіки Польща для стажування на базі одного з найпрестижніших польських університетів – Варшавського університету. Стажуючись у Варшаві займався пошуковою роботою – досліджував історію Уманщини в польських архівах та періодиці ХІХ ст.

У 2017 р. отримав стипендійний ґрант від Наукового товариства імені Шевченка в США  для реалізації наукового проєкту «Інтелектуальна спадщина родини Курінних в архівах США» та запрошення виступити у залі товариства в м. Нью-Йорк.

Результатом реалізації цього наукового проекту та навчання в аспірантурі став захист у 2019 році кандидатської дисертації на тему «Родина Курінних в національно-культурному житті України кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.» (науковий керівник професор Тетяна Кузнець).

У 2017 р. взяв участь у семінарі для українських педагогів, що проходив в Єрусалимі (Держава Ізраїль) при Міжнародній школі з викладання та вивчення історії Голокосту, і пройшов стажування-навчання при Меморіальному комплексі Яд Вашем.

У 2019 році здійснював наукове стажування в закладі вищої освіти – Вищій школі менеджменту інформаційних систем ISMA (м. Рига, Латвія). 

00

Історичний факультет пишеється успіхами своїх випускників та бажає Вам в подальшому тільки примножувати їх!

У цій публікації ми розповіли тільки про кількох наших випускників, однак продовжуємо працювати над укладанням «Літопису випускників історичного факультету». Шановні наші випускники – заповнюйте гугл форму https://forms.gle/dftZapdLTQY4BBVQ9 для того, щоб ми мали з Вами зв'язок!

Історії наших випускників, які працюють на педагогічній ниві читайте за посиланням

Шановні абітурієнти, якщо Ви також бажаєте займатися науковими дослідженнями та працювати над дослідженням невідомих сторінок минулого - запрошуємо Вас на навчання на історичний факультет!