ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ШАНОВНА ГРОМАДО ІСТОРИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ!

Чистий четвер символізує очищення напередодні великого свята – Великодня. Цей день також називають Великим Четвергом. Він є дуже важливим на страсному тижні, коли всі християни очищаються душею і тілом перед великим святом.

unnamed

У Страсний четвер у Богослужінні згадуються чотири важливі події з життя Христа Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне Таїнство Євхаристії. Господь Ісус Христос уклав Новий Заповіт між Богом і людьми ціною Власної Крові.

Цього дня у храмі служать Літургію св. Василя Великого, а єпископи за традицією омивають ноги 12 священнослужителям, як це вчинив Ісус Христос дві тисячі років тому своїм учням на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному.

 Згадується молитва Господа в Гетсиманському саду, коли Христос від душевних терпінь плакав кривавими сльозами.

У Великий четвер у монастирях традиційно починаються всі приготування до Великодня. Вважається, що цього дня потрібно встати ще до світанку і з самого ранку очищати душу і серце молитвами. Тільки після цього можна приступати до фарбування яєць та приготування Пасок.

original photo

Страсний четвер також називають Чистим четвергом, бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи — віруючі очищають житло від бруду, а також починають пекти паски та фарбувати великодні крашанки. Цього дня звершується єпископами освячення мира.

Початково освячення мира не пов'язувалося з якимось особливим днем та не віддавалось це право якомусь окремому єпископу. Але з ХІІ ст. стає традицією, щоб святе миро освячувалося Вселенським патріархом в знак визнання його авторитету та роздавалось іншим помісним Церквам. Тому й досі частина помісних Церков ще продовжують брати освячене миро з Константинополя, а в інших автокефальних Церквах миро варять їхні першоієрархи. Мироваріння також почало пов'язуватися з окремим днем, яким став Великий четвер. Цей день Страсної седмиці згодом став днем приготування Святого мира та освячення його. Для приготування мира береться окрім єлею багато інших пахучих рослин та вариться у спеціально пристосованих до цього церквах. Після варіння миро освячується архієреєм за літургічним чином.

Вельмишановні друзі і колеги! Очищуючи житло від бруду, незабудьтеся здійснити названі процедури з душею і тілом. Не шукайте влади один над одним, а в тяжкі для України часи, слугуйте один одному. Тільки у єдності і порозумінні ми зможемо перемогти всі наші біди.

Миру, щастя і здоров’я, Вам, мої дорогі земляки!

Amazing Ukraine чистий четвер листівка привітання 1160x653