ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

Пам'ятаючи жертв Голокосту

27 січня світова спільнота відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Голокостом називають переслідування та винищення євреїв у 1933-1945 роках у Німеччині, країнах, що були її союзниками, та на захоплених територіях. Голокост в перекладі з давньогрецької означає "всеспалення". Багато євреїв надають перевагу власному терміну Шоа (катастрофа). Шоа – цілеспрямоване, масове знищення єврейства на підконтрольних нацистській Німеччині територіях. В широкому розумінні Голокост – це також геноцид циган, масові вбивства поляків, радянських військовополонених, душевнохворих.

Викладачі та студенти історичного факультету беруть активну участь у дослідженні подій Голокості та вшануванні пам'яті жертв.

Науково-дослідна лабораторія «Історичне краєзнавство Уманщини» організувала презентацію книги «Рожденные страдать?» Її презентував автор-упорядник мешканець Королівства Нідерландів Кор Роос.

112

У 2017 р., зусиллями Українського інституту вивчення голокосту «ТКУМА», історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини, Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар: «ПАМ'ЯТЬ ПРО ГОЛОКОСТ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР». Магістральним напрямом програми семінару, який вже відбувся в багатьох містах України та закордоном, була тема “Local history: Євреї Уманщини до і після Голокосту”. Семінар складався з двох частин. У першій брали участь 43 викладачі та студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, а у другій – 14 вчителів історії міста Умані.

Професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання Ігор Кривошея зупинився на темі «Трагедії уманських євреїв у роки Другої світової війни». Цікава презентація викликала відповідну зацікавленість аудиторії і ряд запитань, що розв’язало предметну дискусію. Завершився семінар доповіддю доцента кафедри історії України Ольги Скус, яка оприлюднила науково-дослідний проект лабораторії «Історичне краєзнавство Уманщини», завідувачем якої нині є професор Кузнець Тетяна. Особливо зацікавили присутніх гостей видання лабораторії і збірник, який був приурочений темі голодомору на Уманщині.
В підсумковому слові, професор Карасевич А.О. подякував всім учасникам семінару за принципову позицію під час обговорення актуальних проблем сьогодення, за спробу дати об’єктивну і достовірну відповідь на питання поставлених самим життям. Це потрібно для морального нашого самоствердження, це потрібно нашим дітям і внукам, це потрібно Україні.
   Всі учасники Всеукраїнського семінару отримали сертифікати. У аудиторії, крім виступаючих, були викладачі кафедри історії України: доценти Ольга Лісовська, Богдан Чорномаз, Олена Дудник; кафедри всесвітньої історії та методик навчання: професор Ірина Кривошея, доценти В’ячеслав Гордієнко, Валентина Голобородько, Зоя Возна, Ольга Барвінок, завідувач музеєм історії університету Олена Джагунова, доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін Ігор Фицик та студенти четвертого курсу історичного факультету.
127

114

Цього ж року студенти історичного факультету, під керівництвом заступника декана з виховної роботи Анни Шауренко, під час екскурсії Львівщиною відвідали Меморіальний комплекс пам'яті жертвам геноциду. На схилах Кортумової гори у Львові під час Другої Світової війни (жовтень 1941 року) гітлерівці створили Янівський концтабір, найбільший концентраційний табір для євреїв на Західній Україні. Тут катували і знущалися, розстрілювали і відправляли у газові камери.

117

«НАШІ ІСТОРІЇ НЕПОВНІ ОДНА БЕЗ ОДНОЇ» - під таким гаслом в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулася перша панельна дискусія, присвячена тисячолітній спільній історії українців і євреїв.Основним акцентом зустрічі була презентація книг «Євреї та українці: тисячоліття співіснування» (за авторством Павла-Роберта Магочія та Йоханана Петровського-Штерна) та «Бабин Яр: Історія і пам'ять» (за редакцією Владислава Гриневича та Павла-Роберта Мачогія). 

118

119

 

Декан історичного факультету професор Анатолій Карасевич і викладач кафедри історії України Ігор Опацький перебуваючи з робочим візитом на Гайворонщині вшанували пам'ять жертв Голокосту в с. Хащова та відвідали меморіальний комплекс «Хащуватська трагедія» – найбільший у Європі меморіальний комплекс, розташований у Гайворонському районі Кіровоградської області. Присвячений він пам’яті сотень євреїв, розстріляних гітлерівськими нацистами та їхніми поплічниками.

120

Викладач кафедри історії України Ігор Опацький став учасником семінару для українських педагогів у Єрусалимі, в Міжнародній школі з викладання та вивчення історії Голокосту. Також викладач пройшов стажування і навчання при Меморіальному комплексі Яд Вашем, яке було організовано спільно з Українським центром вивчення історії Голокосту.

121

Студентка 4 курсу Вікторія Никитенко виборола у конкурсі наукових, науково-дослідницьких проєктів «Зберігаючи пам'ять про Голокост», що проводився на базі історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, ІІІ місце із темою проєкту «Геноцид на території Гайсинщини» (науковий керівник доцент кафедри всесвітньої історії та методик навчання Ольга Барвінок). Також на базі науково-дослідницькій лабораторії «Відродження нації» щорічно організовується тематична книжкова виставка «Голокост в пам’яті поколінь».

123

124

Також на базі науково-дослідницькій лабораторії «Відродження нації» щорічно організовується тематична книжкова виставка «Голокост в пам’яті поколінь».
126изображение viber 2020 01 27 18 33 48

125