ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

Онлайн-лекція в межах проекту «Долаємо стереотипи разом»

2 березня в межах проекту «Долаємо стереотипи разом» відбулася чергова онлайн-лекція під назвою «Польська спадщина українських міст: Умань», яку провів к.і.н., професор кафедри всесвітньої історії та методик викладання, директор Польського культурно-освітнього центу УДПУ імені Павла Тичини, дослідник історії Потоцьких та міста Умань Ігор Кривошея.

фото1

Участь у лекції взяли студенти та аспіранти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини й представники із різних міст України, зокрема із Києва, Ніжина, Львова та Харкова. Така різноманітність учасників заходу посприяла конструктивній бесіді, яка виникла в під час онлайн-зустрічі.

фото2

Лектор розповів всім присутнім слухачам про спадщину Речі Посполитої на території Правобережної України у ХVІІІ – ХІХ ст., детально представив архітектурну та історико-культурну спадщину Умані в добу Потоцьких (1726-1832) й поділився іменами видатних польських діячів, що пов’язали своє життя з Уманню.

фото3

Окрему увагу було приділено історії Василіанського монастиря та школі, що розташовувалася у ньому, але історично склалося так, що цю будівлю в часи Листопадового повстання (1830-1831) використовували не лише за її освітнім призначенням, але як і в’язницю для повстанців.

фото4

У більшості слухачів виникли питання до лектора про архітектурну спадщину Владислава Городецького та долю його споруд в місті Умань, на які лектор з радістю відповів для всієї аудиторії.

фото5