ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ЛЕКЦІЯ ДО 190-РІЧЧЯ ЛІКВІДАЦІЇ УМАНСЬКОГО ВАСИЛІЯНСЬКОГО МОНАСТИРЯ

5 березня 2024 р. в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії та методик навчання, директор Польського культурно-освітнього центру, проф. Ігор Кривошея провів відкриту лекцію «Уманський василіянський монастир (1765-1834)» для здобувачів вищої освіти, аспірантів та науково-педагогічних працівників історичного факультету, факультету початкової освіти, а також факультету філології та журналістики. Власне 190 років тому, 5 березня 1834 р., рішенням російської влади Уманський василіянський монастир було ліквідовано.

Проф. Ігор Кривошея висвітлив історію заснування, розвитку та впливу василіанського монастиря на розвиток Умані. Історія василіанського монастиря нерозривно пов'язана з родиною Потоцьких, які також мали визначний вплив на розвиток Умані до першої третини XIX ст. Вихованці, які навчалися у світській школі при василіанському монастирі, були активними учасниками інтелектуального життя Правобережної України, брали участь у суспільно-політичному житті, увійшли до когорти поетів та письменників «української школи» в польській літературі, а також сприяли розвитку освіти і науки в ХІХ ст.

Окремо лектор зупинився на інтердисциплінарному проєкті «Антропологія василіянської школи в Умані» (програма «Полоніста» Національної Агенції Академічних Обмінів), який було реалізовано в червні-серпні 2023 р. в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані. Лекцію підсумували питання студентів щодо історії міста та василіанського монастиря.

photo1709637708 1 1

photo1709637708 2 1