ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

СЬОГОДНІ, 26 РОКІВ ТОМУ, БУЛА ПРОГОЛОШЕНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ТУРКМЕНІСТАНУ

   Туркменістан (туркм. Türkmenistan) або Республіка Туркменістан (туркм. Türkmenistan Respublikasy) — держава в Центральній Азії. Межує з Казахстаном на півночі, Узбекистаном — на півночі і сході, Іраном і Афганістаном — на півдні. На заході омивається Каспійським морем. Туркменістан — член ООН, Організації ісламської співпраці.
   З 1924 - 1991 рр. Туркменістан входив до складу СРСР на правах союзної республіки (Туркменська Радянська Соціалістична Республіка).
   Незалежність Туркменістану була проголошена 27 жовтня 1991 р.

15

Прапор Республіки Туркменістан

16

    Герб Республіки Туркменістан

 

   Нинішня система влади в Туркменістані сформувалася у 1992—1993 рр. За цей час Комуністична партія республіки була перетворена у Демократичну партію, ради всіх рівнів скасовані, і в той же час були сформовані нові органи центральної і місцевої влади. Система влади - згідно Конституції Туркменістан є республікою.
  З приходом до влади Гурбангули Бердимухамедова, у лютому 2007 р. обраний вперше президентом країни, відчувається покращення соціальних параметрів суспільного життя. Він є Верховний головнокомандувач Збройними силами Туркменістану, генерал армії, доктор медичних наук.
   12 лютого 2017 р. Гурбангули Бердимухамедов, втретє переобраний главою держави. За нього віддали голос 97,69 % виборців.
   За переписом 1897 р. в Асхабаді проживало 1 811 українців (9,3 % усього населення Асхабаду). Це була четверта етнічна громада міста після росіян, персів та вірмен. Наприкінці 1917 р. в Асхабаді виникло товариство «Асхабадська українська громада». У 1970 р. проживало 35 398 українців (1,6 %), у тому числі - 29 488 українців у містах, 5 912- у селах; в Ашхабаді українці становили 10 994 (4,3 % всього населення). 64,9 % українців вважали українську мову рідною, крім того, 8 % вільно нею володіли. За станом на 1 березня 2006 р. чисельність населення Туркменістану склала 6 786 400 осіб.

1

4

14

   На історичному факультеті навчається 13 студентів з дружньої Україні Республіки Туркменістан. У цьому році вступили на перший курс – Бабамирадов Жейхун, Дереков Сердар, Кличев Батир, Махмутов Аскарбек, Сопієв Магтим, Хамраєв Заріджан, Ходжамкулов Хусніддін, Шадовлатова Заріна. На другому курсі навчаються Ємшікова Сурай, Садіков Темурбек, Рахметов Зайніддін, на третьому – Ісматов Ільяс і Султанов Мердан.

6

  У зв’язку з національним святом туркменського народу студентська спільнота історичного факультету з дружньої нам країни влаштувала День національної кухні. Смачне блюдо – туркменський плов, змогли відвідати всі присутні на презентації туркменської кухні.

7

9

10

5

Зі святом, Вас, шановні друзі з сонячного Туркменістану, значних Вам успіхів у навчанні і нехай все задумане Вами на Вашій життєвій ниві забудеться на нашій українській землі!
Найщиріші привітання і побажання Вам від деканату, студентської ради факультету і історичної спільноти нашого колективу!

2

3

8

11