ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

СТЕЖКАМИ НАРОДНОЇ ПАМ’ЯТІ

   ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ ВІД НАЦИСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.
    У ході Німецько-радянської війни (1941–1945 рр.) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У ході визволення України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, протягом січня 1943 – жовтня 1944 рр. було проведено низку наступальних операцій.
   До визволення Уманщини мають пряме відношення дві масштабні операції Генерального штабу Червоної Армії - Корсунь-Шевченківська наступальна операція (з німецького боку називалась Черкаський котел; 24 січня — 17 лютого 1944 р.) та Умансько-Ботошанська наступальна операція — наступальні дії військ 2-го Українського фронту, проведені з 5 березня по 17 квітня 1944 р. В результаті проведення другої було визволено місто Умань (10 березня 1944 р.) і радянські війська вийшли в північно-східні райони Румунії. Майже 300 тисяч радянських воїнів загинули і отримали поранення, переважна частина з яких були наші земляки. Більше 100 стали Героями Радянського Союзу.
   Завершилося визволення України повним витісненням угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944 р. було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.
     Свято встановлене відповідно до Указу третього Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 р. «…з метою всенародного відзначення визволення України від нациських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».
    У День визволення України від нациських загарбників відбуваються вшанування ветеранів та полеглих у війні, виставки військової техніки, народні гуляння та святкові концерти.

3 

    Традиційно в цей день, 28 жовтня, уманчани несуть квіти до пам’ятних місць Великої війни з нацизмом. Не став винятком і сьогоднішній день. Історичний факультет уже вкотре віддає дань своєму земляку, одному із наймолодших Командувачів фронтом тих полум’яних часів, генералу армії Івану Даниловичу Черняхівському. 

6

Черняхівський Іван Данилович (16. 06. 1906, село Оксанина (нині — Уманський район, Черкаська область) — 18 лютого 1945 рр., Східна Пруссія) — радянський воєначальник, двічі Герой Радянського Союзу, у період німецько-радянської війни командувач 60-ю армією Воронезького фронту, згодом командувач військами 3-го Білоруського фронту, генерал армії (1944). Один з чотирьох радянських командувачів фронтами (також Михайло Кирпонос, Михайло Петров, Микола Ватутін), що загинули у роки війни на фронті.

4

 

5

 

   В покладанні вінка і вшануванні пам’яті солдатів загиблих у війні з нацизмом взяли участь на чолі з деканом, професором Карасевичем Анатолієм Олександровичем, викладачі і студенти історичного факультету.

1

2
Вічна пам'ять героям, які віддали життя за майбутнє нашого народу!