ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

СТЕЖКАМИ МІСТА-ГЕРОЯ КИЄВА

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

З метою виконання програм архівної та музейної практик, передбачених навчальним планом, студенти ІІ курсу історичного факультету, під керівництвом доцента кафедри історії України Ольги Скус і викладача кафедри філософії та суспільних дисциплін Альони Нікітенко, відвідали Національний музей історії України в м. Києві, Меморіальний комплекс «Національний музей історії України у Другій світовій війні», Національний заповідник «Софія Київська», Михайлівську площу та Києво-Печерську Лавру.

зображення viber 2019 05 28 10 25 43

Найбільший музей, присвячений Україні у Другій Світовій війні, був відкритий 9 травня 1981 року. Величезний комплекс займає площу понад 10 га. У нього входять: музей і монумент «Батьківщина-мати», головна площа з Алеєю міст-героїв та скульптурними композиціями «Форсування Дніпра» та «Передача зброї», горельєфні композиції «Герої фронту і тилу», чаша «Вогню Слави», виставка бойової техніки і озброєння періоду 1940-х років.

зображення viber 2019 05 28 10 24 46

В основі експозиції – хід Другої Світової війни на території України, внесок нашої країни у перемогу над нацизмом. Експозиція в хронологічному порядку розповідає про історію війни, яка двічі прокотилася через Україну. Головна концепція музею так і звучить - «Дорога війни»: трагічна і героїчна історія воєнних років в Україні. Найвизначнішим об'єктом музею є, звичайно ж, статуя «Батьківщина-Мати». Висота скульптури від п'єдесталу до кінчика меча - 62 м, загальна висота - 102 м, вага - близько 500 т. Це - найбільша статуя в Україні і одна з найбільших скульптур у світі.

зображення viber 2019 05 28 10 24 09

Відвідавши Національний музей історії України – провідний музейний заклад держави, який розпочав свою діяльність археологічною виставкою на честь ХІ Всеросійського археологічного з'їзду в серпні 1899 р. як Музей старожитностей та мистецтв, студенти були вражені багатою експозицією музею, яка відображає історичний процес розвитку суспільства на території України з найдавніших часів до сьогодення. Його фонди налічують понад 800 тис. унікальних пам'яток історії та культури: археологічні колекції, цінні колекції холодної та вогнепальної зброї, етнографії, виробів із скла, фарфору, нумізматична колекція, живопис, графіка та скульптура.

зображення viber 2019 05 28 10 24 15

зображення viber 2019 05 28 10 25 39

Відвідавши НМІУ стало зрозуміло, що «музей минулого століття» за два роки став «музеєм ХХІ століття». Сьогодні заклад набув європейського обличчя. Найперше, що помітно - декларується та успішно втілюється нова філософія – «Музей працює заради відвідувачів» та нову політику «не радянську і не заангажовану», а українську, новаторську, цікаву. Незабутні враження залишили нові експозиції, експонати, теплий прийом та надзвичайно цікава розповідь екскурсовода.

зображення viber 2019 05 28 10 24 32

Відвідавши музейні заклади столиці, студенти історичного факультету закріпили на практиці знання, отримані під час вивчення дисциплін «Архівознавство» і «Основи історичного музеєзнавства» та отримали багато незабутніх вражень.