ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

МІЖНАРОДНЕ СВЯТО - ДЕНЬ ПРАЦІ

Сьогодні, 1 травня у багатьох країнах світу відзначається міжнародне свято - День праці, яке спочатку мало назву День міжнародної солідарності трудящих. Зокрема, в Україні у 2017 році Верховна Рада внесла зміни до статті 73 Кодексу законів про працю, відповідно до яких «День міжнародної солідарності трудящих» перейменували на «День праці».

DcFbw0JWkAAKZBb

Соціалістичного забарвлення, за яким воно асоціюється у багатьох жителів колишнього СРСР, 1 травня набуло після трагічних подій 1886 року в американському Чикаго, коли в місті розпочалися масові демонстрації з вимогою 8-годинного робочого дня. На жаль, така акція завершилась летально для багатьох американців, оскільки під час подальших страйків і мітингів відбувалися сутички з правоохоронцями, внаслідок яких загинули щонайменше два робітники та 8 поліцейських, хоча точна кількість жертв досі залишається невідомою.

изображение viber 2020 04 30 16 22 39

Вже у липні 1889 року у Парижі у зв’язку з американськими подіями Конгрес другого інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу та запропонував відзначити його демонстраціями з соціальними вимогами.

За рік нове соціалістичне свято поширилося фактично всією Європою: Австро-Угорщина, Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, США, Норвегія, Франція та Швеція, а трохи згодом докотилося до Великобританії та Польщі.

изображение viber 2020 04 30 16 23 01

Сьогодні це свято відзначають у 142 країнах світу. Для ряду країн традиція збирати людей під прапори профспілок ще збереглася, але в більшості держав це все ж не політичне свято, а саме День праці, яскраве весняне свято, коли організовуються народні гуляння, виступи артистів, ярмарки, мирні ходи і безліч розважальних заходів. А для когось це просто ще один вихідний, протягом якого можна просто відпочити або провести час із сім'єю.

изображение viber 2020 04 30 16 22 51